БАЗА КФОРА НА ДРАГАНОВОЈ ЊИВИ: Србину код Вучитрна заузели дедовину, годинама потражује одштету и чека правду

Д. ЗЕЧЕВИЋ

13. 01. 2021. у 10:43

ДА је то моја земља косовски судови су потврдили. Поседовни лист је на моје име тако да је то моја њива на основу свих решења.

БАЗА КФОРА НА ДРАГАНОВОЈ ЊИВИ: Србину код Вучитрна заузели дедовину,  годинама потражује одштету и чека правду

Фото Д. Зечевић

- Али, "на терену" није тако, јер је на њој без моје сагласности изграђена база Кфора! Заузели су ми дедовину не питајући ме и користе је годинама без мог одобрења и адекватне надокнаде. Једино сам се са француским Кфором, који је ту боравио од 2009. до 2014. године, после низа перипетија и тужбе суду у Паризу, нагодио. Међутим, за период од 1999. и после 2014, нисам добио никакву одштету. Толико о неприкосновеном праву на приватну својину, које важи свуда у свету осим за Србе на Косову и Метохији.

Овако Драган Михајловић родом из Новог Села Мађунског код Вучитрна, сада расељен у оближњем Прилужју, говори о вишегодишњој бици за остваривање права над својом имовином. Јасно му је, каже, да сопствену њиву не може да врати, али је јасно и да због његовог власништва над њом произилазе обавезе оних који је користе.

Фото Д. Зечевић

- Реч је о више од три хектара плодне земље на којој је саграђена база Кфора - наставља Михајловић, једини Србин који иако је избегао и даље обрађује остатак од око седам хектара имања у овом селу недалеко од магистралног пута Приштина - Косовска Митровица. - Са овом међународном војном мисијом спор траје од краја 1999, када сам шест месеци после избеглиштва из родног села сазнао да су на делу мог имања саградили базу. Штавише она није само на мојој већ на још неколико српских њива.

ОД СРБА УЗУРПИРАЛИ 50 ХЕКТАРА

ОСИМ на имању Михајловића, база Кфора која се простире на педесетак хектара у Новом Селу Мађунском, удаљена око три километра од магистралног пута Приштина - Косовска Митровица, заузела је имања још неколико српских породица: Јанаћковића,Ђорђевића, Миливојевића, Јаковљевића....

Чим је за то сазнао, због заузећа имања, упутио је жалбу Кфору. У првом одговору који је добио писало је да се њива не води на њега. После безброј административних процедура и вишегодишњег труда, у косовској општини Вучитрн добио је поседовни лист на своје име које је доставио представницима француског Кфора.

- Упркос томе на састанку у команди Кфора у Приштини где су се сагласили да имам права на потраживање надокнаде рекли су ми да се ипак морам жалити суду у Паризу - прича Михајловић.

Фото Д. Зечевић

- Одговор Административног суда из Париза, добио сам после годину дана и то са препоруком да нађем адвоката из Француске. Ипак, недуго потом дошли су из француског Кфора рекавши ми да обуставим тужбу и да се договоримо око исплате што сам и прихватио. За период од 2009, када им је доставио поседовни лист до 2014. када је њихов контингент напустио Косово, платили су ми око 60.000 евра.

Рекли су му, каже, да за првих десет година не могу добити надокнаду јер нисам доставио документацију о власништву, а за период после 2014. не добијам надокнаду јер на мом имању више није Кфор, већ је сад надлежан НАТО.

- Већ сам упутио жалбу њиховој команди у Приштини - упоран је Михајловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)