ОД МУКЕ СА СТРУЈОМ, ДО ЗИМСКЕ ИДИЛЕ:Снег створио проблеме у неким деловима Србије, али је обрадовао најмлађе (ФОТО)

Н. ЈАНКОВИЋ - Н. КОЧОВИЋ

11. 01. 2021. у 07:13

ПРВИ већи снег ове сезоне за једне је проблем, а за друге позивница за идилично уживање на Златибору, Тари и Мокрој гори.

ОД МУКЕ СА СТРУЈОМ, ДО ЗИМСКЕ ИДИЛЕ:Снег створио проблеме у неким деловима Србије, али је обрадовао најмлађе (ФОТО)

Фото Н. Кочовић

На овим планинама одмор проводи више од 70.000 туриста, после почетног "изненађења због снега у јануару" - више за возаче него за путаре, већих проблема на саобраћајницама високог приоритета нема.

Повећан опрез у зимским условима вожње се подразумева. Олакшање за туристе на путу до планина, донела је одлука "Путева Србије" да се у недељу, на територији Ужица и то на свим државним путевима првог и другог реда, обустави саобраћај за теретна моторна возила. То је путарима омогућило да ефикасније уклоне снег са златиборске магистрале.

СКИЈАЛИШТЕ Торник се бели под снежним покривачем, али сезона још није званично отворена јер га нема довољно.

- Очекујемо да ће уз помоћ система за вештачко оснежавање стаза, сезона ускоро почети.

Прошла сезона била је рекордна по броју посетилаца, верујемо да ће и ова бити на том нивоу - рекао је Бранко Благојевић, руководилац Ски-центра Торник.

Посебну позивницу за туристе представља и најављено отварање најдуже панорамске гондоле на свету, која ће путнике превозити од туристичког центра Златибора до врха Торника. Гондола ће бити пуштена у пробни рад данас, а званично отварање заказано је за 14. јануар.

У ишчекивању скијања на Торнику, скијалиште "Ивер" прослављеног редитеља Емира Кустурице, удаљено осам километара од Дрвенграда - већ ради.

ГЛАВНИ путни правци на Пештерској висоравни, који припадају Сјеници, проходни су за саобраћај, осим неколико кракова који воде ка селима и засеоцима у месним заједницама Баре и Кладница.

 Путеви у Златиборском округу се чисте, Фото О.Т.

 

Председник Општине Сјеница Муниб Мујагић каже, за "Новости, да је на терену 20 машина и да очекује да ће сви путеви веома брзо бити оспособљени за нормално одвијање саобраћаја.

- Одржавамо око 700 километара путева, покривамо велику територију, а како су најављене нове падавине, мораћемо да од понедељка ангажујемо још неколико машина како бисмо све крајеве чистили истовремено - каже Мујагић.

МАЛИШАНИ УЖИВАЈУ НА ЈАБУЦИ

СНЕГ већ два дана, са краћим прекидима, пада у пријепољској општини и достигао је у планинским деловима дебљину од 70 центиметара. Сви магистрални путни правци проходни су а на снази је забрана кретања за камионе. Првом озбиљнијем снегу највише су се обрадовали најмлађи, па је скијалиште на оближњој Јабуци пуно гостију, углавном из Пријепоља и околине.  А. Р.

Снег, који је на Пештеру достигао и висину од пола метра, изазвао је и хаварије на електро мрежи због чега је у једном тренутку готово 17 села било без струје. Без електричне енергије већ дуже од 24 сата су домаћинства у три села.

- Шест екипа Електродистрибуције су на терену и очекујемо да ускоро отклоне кварове. Раде у екстремно лошим условима, спустила се магла и пада ледена киша, али верујемо да ће успети да обаве посао - поручио је Мујагић.

Скијалиште "Дечја радост" на Јабуци, Фото А. Ровчанин

Снега у расквашеном стању има и на путевима у вишим пределима Новог Пазара и Тутина, а саобраћај на магистралном путу између та два града је обустављен због радова на његовој рекострукцији у рејону села Надумце. Док трају радови саобраћај ће се обављати алтернативним правцима Пазариште - Дојевиће - Нови Пазар и Нови Пазар - Брегови - Тутин.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)