ЊЕГОВА РЕЧ ЈЕ БИЛА МЕЛЕМ: Шабачки владика Лаврентије био је велики саборац и пријатељ патријарха Иринеја (ФОТО)

В. МИТРИЋ

22. 11. 2020. у 18:05

ЊЕГОВА РЕЧ ЈЕ БИЛА МЕЛЕМ: Шабачки владика Лаврентије био је велики саборац и пријатељ патријарха Иринеја (ФОТО)

Фото: В. Митрић

ЕПИСКОП шабачки Лаврентије(Трифуновић) упознао је, давно, док је био викарни епископ патријарха српског Германа, пре 53 лета, сада упокојеног патријарха Иринеја.

Њихово пријатељство није прекидано до последњег дана живота некадашњег епископа нишког и потоњег поглавара СПЦ.

Шабачки владика je, на Изборном сабору Српске православне цркве, одржаном 22. јануара 2010. године, саопштио архијерејима да је нови, 45 поглавар СПЦ, епископ ниши Иринеј.

- Још су ми свежа сећања на тај дан, када сам се баш обрадовао, од срца, избором владике Иринеја за патријарха српског, знајући добро да на кормило наше Цркве долази снажна личност, посве одговорна, вредна, образова и максимално посвећена Богу и роду - каже владика Лаврентије. - Увек су наши сусрети били срдачни, баш онакви какви треба да буду међу браћом у Христу. Био је, уз све остало, једна добричина од човека. Таквог сам га упознао, такав је остао до краја живота.

Поводом пола века архијерејског стажа владике Лаврентија, пре три године, патријарх Иринеј је Орденом Светога Саве одликовао шабачког владику и био је гост на светковинама у граду на Сави посвећеној том јубилеју. Учествовао је на освећењу Манастира у Соко граду, код Љубовије, који је шабачки епископ посветио светом владики Николају Велимировићу.

- Уз све друго, везивала нас је љубав према имену и делу светог владике Николаја -прича владика Лаврентије. - Долазио је код мене у Немачку док сам био епископ задужен за западну Европу и Аустралију и Нови Зеланд. Биле су то године када сам спремао за штампање дела светог владике Николаја Велиморвића, чему се много радовао. Пре него што је постао архијереј био је сјајан професор Богословије у Призрену, њен ректор и обновитељ. Знао је као ретко ко да преноси, с пуно љубави и топлине, знања на богослове, па није ни чудо што се многи од њих поносно кажу да су били његови ђаци.

Епископ Лаврентије је пре четири године патријарха Иринеја одликовао Орденом светог владике Николаја, највећим уздарјем епархија шабачке и ваљевске и једним од највећих признања СПЦ. Ово признање јако га је обрадовало.

Међу гостима на слави, за Лазареву суботу, годинама, могао је да дође, како се то каже, и овај и онај, али обавезно желео да ту буде владика Лаврентије, који му је резао славски колач. Деценијама су делили собу у Патријаршији СПЦ и били сведоци свега онога са чиме се суочавао „врх“ СПЦ у годинама и деценијама које су некако хронично, биле тешке за наш род.

БОРИЛИ СЕ ДА САЧУВАЈУ ПАВЛА

Заједно су били против избора новог патријарха, за живота патријарха Павла и обојица су се обрадовали када је свака прича о избору скинута са девног реда. Погледали су један у другога и радосно, скоро у истом даху изговорили: - Богу хвала, остаје деда.

Новости

- Знамо у каквим је условима био међу нама патријарх Иринеј, колико се напатио и трудио да би бар очувао оно што је наследио од својих предходника, како је често говорио – каже владика Лаврентије. - Сви смо свесни жртве његове и оног што је учинио за српски род. Имао сам част да будем често у његовој близини, да гледам очима својим његов труд и напор и љубав према роду своме. Морам признати да сам пуно од њега научио у том погледу. Сада ће се још више молити за све у царству небеском.Нека му господ Бог подари рајско насеље.

РЕЧИ УТЕХЕ ПОСЛЕ ПОПЛАВА

Народ овог краја се сећа и кад је патријарх Иринеј дошао да помогне и пружи речи утехе, али и улије нову вољу и снагу, после великих поплава које су задесиле овај део Србије, посебно Крупањ и целу Рађевину.

- Имао је истанчан осећај за људе, добро је знао како и на који начин треба прићи, свака његова реч била је, заиста, као мелем на рану. Много, много је волео свој род и то је показивао и речју и делом. Његова дела ће остати као најбољи сведок о његовом животу и раду као и сећања свих нас, која су толико снажна да не могу да избледе - сећа се владика Лаврентије.

Фото: В. Митрић

После упокојења патријарха Иринеја, владика Лаврентије је, сада, и по годинама и по архијерејском стажу дугом 53 године, што је ретко коме икада у СПЦ пошло за руком, најстарији у Светом архијерејском сабору СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)