ДИЖУ КРОВ ИЗ ПЕПЕЛА: Општина Стари Град обновиће покривач зграде на Дорћолу оштећен у пожару у ком је тешко повређена девојчица Миња Д.

М. СТАНОЈКОВИЋ

12. 11. 2020. у 08:51

ДИЖУ КРОВ ИЗ ПЕПЕЛА: Општина Стари Град обновиће покривач зграде на Дорћолу оштећен у пожару у ком је тешко повређена девојчица Миња Д.

Почели радови на згради у којој је повређена Миња Д. / Фото Приватна архива

КРОВ који је у потпуности изгорео заједно са станом на 10. спрату у пожару који је букнуо крајем прошлог месеца у улици Високог Стевана у београдском насељу Дорћол, када је озбиљне опекотине трећег степена задобила петнаестогодишња Миња Д. - биће саниран.

Општина Стари град, у сарадњи са градским предузећем "Градско стамбено", сносиће трошкове обнове. Екипе овог предузећа у среду су почеле да постављају скеле, а очекује се да поправка крова почне у четвртак или петак.

- С обзиром на то да општина нема могућност да финансира радове на посебним деловима зграде, одлучили смо да станарима помогнемо тако што ћемо поправити кров - каже за, "Новости", председник Општине Стари град Радослав Марјановић. - Пошто је кров у великој мери оштећен у пожару, а временске прилике нам не иду наруку, морали смо што пре да почнемо са радовима.

Већа трагедија у овој вишеспратници избегнута је захваљујући присебности и храбрости момака грађевинаца Павла Гавуре, Лазара Ереша, Немање Држајића, Ненада Јанковића и Ника Давида. Они су заједничком акцијом, ризикујући своје животе, успели да из ватре извуку петнаестогодишњу Мињу Д. која је са терасе дозивала у помоћ. Ови младићи из Панчева, у том моменту су радили на згради прекопута, а ни тренутак се нису премишљали да ли да ускоче у ватру.

Да њихова хуманост не познаје границе, показали су и када су одлучили да санирају стан у коме су пре пожара становале Миња Д. и њена мајка.

- Слушала је све што сам јој говорио, била је прибрана у тим тренуцима - рекао је Павле Гавура, за "Новости", после спасавања девојчице коју је прихватио из пожара док се помоћу ужади спуштала са десетог на девети спрат вишеспратнице. - Њена породица се захвалила, договорили смо се да се нађемо кад све ово прође. Да ли сам херој, то је најмање важно.

Миња је задобила тешка оштећења коже, а захваљујући донорима херојима Огњену Тодоровићу (38) и њеном једва пунолетном школском другу Ненаду Станковићу, успела је да добије доноре за операцију трансплантације коже. Девојчица је још на лечењу у Клиничком центру Србије.

МИЊА ОПЕРИСАНА ДРУГИ ПУТ

ДЕВОЈЧИЦА Миња Д. како сазнају "Новости", успешно је, пре два дана оперисана други пут. Реч је о врло комплексној операцији шаке, а истовремено јој је урађена и замена дела трансплантиране коже на местима која су оперисана пре 10 дана. До сада је шесторо људи донирало кожу за Мињино лечење. Наредних неколико дана нису планиране операције да би се девојчицино стање стабилизовало, а потом ће лекари одлучити да ли ће бити потребе за новим интервенцијама и шта ће се предузимати у даљем току лечења како би се Миња успешно опоравила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Šator

12.11.2020. 10:13

Чекај, да ли је то општинска зграда или приватно власништво станара те зграде? Ако не могу одржавати своју некретнину, зашто се не врате на село из ког су дошли ( и продају своје некретнине које су добили некада будзашто од државе која им стално нешто крива, а они само да могу упразно филозофирати)? Можда зато што на селу људима нико не поправља кров, нико не субвенционише гријање, нико не плаћа превоз!!! Или свима исто или нема никоме! Осим ако се сви у згради нису прогласили социјалним случајевима, па шта да се ради, мораш помоћи инвалиде ..