ПУТАРИ ЈОШ "ШЛАЈФУЈУ" У ЈАСТРЕПЦУ: У селу код Бујановца узалудно чекају асфалтирање шест километара пута

Ј. СТОЈКОВИЋ

04. 11. 2020. у 13:02

ПУТАРИ ЈОШ ШЛАЈФУЈУ У ЈАСТРЕПЦУ: У селу код Бујановца узалудно чекају асфалтирање шест километара пута

Фото Ј. Стојковић

КАДА су прошлог лета стигле машине у планинско село Јастребац код Бујановца, мештани овог краја нису крили радост.

Веровали су да се њиховој дугогодишњој борби - да до села уместо земљаног, води асфалтни пут - коначно назире крај. Оно што је, међутим, остало иза путара и што је дефинисано као "пут припремљен за асфалтирање" само је, по речима житеља овог села, створило нове невоље и бојазан да ће са првим хладним данима опет остати одсечени од света. Зато на наводе из "Путева Србије" да је пут спреман за асфалтирање, питају: ако је тако, што не дођу и асфалтирају га.

Уместо да неки мештани, како кажу, наставе улагање у родни крај, други да планирају повратак, градњу кућа и проширење пољопривредних газдинстава, сада се сви непрекидно дописују са министарствима, кабинетима и надлежнима. За "Новости", кажу да после свега нису преварени само они већ и председник Александар Вучић, који им је обећао решење овог вишедеценијског проблема.

НАДА Милан Трајковић, Фото Ј. Стојковић

Јастрепчанин Зоран Бојковић који живи и ради у Београду, имао је велике планове. Желео је да се врати у родни крај, да обезбеди посао за 50 људи и у село пресели сопствену производњу, али како каже, уместо тога сада се са осталим мештанима "бори против ветрењача".

- Почетком фебруара 2019. године, наш представник је успео, приликом посете председника Александра Вучића, да му лично уручи писмо са нашом молбом - прича Бојковић. - Убрзо је из његовог кабинета стигла наредба да се пут асфалтира. Прошлог лета, стигле су и машине у село, али оно што су урадили може се назвати свакако, само не обављеним послом.

"ПУТЕВИ": ОДГОВАРА ПОТРЕБАМА

У ОДГОВОРУ "Путева Србије" на примедбу Јастрепчана, наводи се да су радови обављени за месец дана, те да су затекли јако лоше стање овог планинског пута, због чега није могао бити коришћен за путнички саобраћај.

- Овако урађен пут у потпуности одговара потребама на терену, а мештани, осим једног, до краја извођења радова нису имали никаквих примедаба - наводи се у закључку "Путева Србије".

Док се теренским возилом возимо према Јастрепцу, мештани причају како је постојао и краћи пут, али да су људи из Путева Србије били категорични да раде по пројекту, мада га нико никада није видео. Њих од асфалта дели свега шест километара, али вожња тим путем често траје и по сат.

- Више година припремам пројекте за обнову села, озидао сам и објекат, али све пада у воду јер се у село не може доћи без пута - каже Бојковић.

Зоран Бојковић, Фото Ј. Стојковић

Једнако је разочаран и мештанин Милан Трајковић, који је лично уручио писмо председнику Вучићу. Њега смо затекли у послу, надгледа радове на изградњи нове куће.

- Овде сам се родио, овде живим, градим кућу и за мог сина и ћерку - каже Трајковић. - Није тачно да млади неће да живе у селу, али им се морају обезбедити основни услови.

Влајко Митић живи у селу са супругом и две ћерке. Каже да они воле свој родни крај и да нико не би отишао из села да им је само пут направљен...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)