НЕБО ЈЕ ОД ПОЖАРА ПОСТАЛО НАРАНЏАСТО: Јасмина Вујић, професорка универзитета Беркли, за Новости, о великим пожарима на западној обали САД

Д. САВИЋ

15. 09. 2020. у 07:45

НЕБО ЈЕ ОД ПОЖАРА ПОСТАЛО НАРАНЏАСТО: Јасмина Вујић, професорка универзитета Беркли, за Новости, о великим пожарима на западној обали САД

Фото: ЕПА

ПРОБУДИЛА сам се око седам ујутро и први пут угледала потпуно наранџасто небо.

Град је утонуо у невероватни, наранџасти мрак. Уместо да се раздањује, како је време одмицало, постајало је све тамније, дим и пепео блокирали су сунце. То је било право апокалиптичко јутро. Следећег дана облаци пепела и дима су се спустили, све је било завијено у сиву измаглицу. Пепео је падао свуда. Напољу се осећао дим. Загађење ваздуха је било ужасно, стално су стизала упозорења да не излазимо напоље.

Јасмина Вујић, редовна професорка нуклеарне физике на Калифорнијском универзитету у Берклију, овако, за "Новости", описује атмосферу у Сан Франциску, где се паралелно са тешком пандемијом вируса корона, боре с пожарима. Апокалиптичке слике стижу из Калифорније, Орегона, Вашингтона.

Недељу дана пре пожара је, сећа се саговорница, било изузетно топло и загушљиво. Кише није било од пролећа, све је било суво. Довољна је била жишка.

- Прво су задували ветрови, што је убрзало ширење пожара. Створиле су се ватрене стихије које су већ однеле више од 30 живота. Много кућа, изграђених од дрвета због земљотреса, захватила је ватра. Тешко је гледати како су од читавих насеља остали само темељи и згаришта - каже саговорница.

Фото: Танјуг

Ветрови су нанели доста дима и пепела у залив Сан Франциска, а онда су стали:

- Ми смо још у кућним изолацијама, и то траје од средине марта. Породице са децом су највише погођене, јер школе још нису отворене. Семестар на универзитету је почео крајем августа, али се све одвија на даљину. Ни студенти ни професори немају приступа кампусу, сем приступа малом броју лабораторија. У зградама вентилација или не ради због вируса корона, или ради, али убацује ваздух споља, који је сад очајан, јер напољу има пуно дима и пепела - прича професорка Вујић.

Она каже и да стално проверавају квалитет ваздуха, филтере за ваздух су поставили у сваку собу. А поврх свега, током великих врућина у Калифорнији су почели и са озбиљним искључивањем струје, јер ова "златна" америчка држава захтева да се пређе на "зелене" изворе - ветар и сунце, што су, примећује Јасмина, непоуздани извори.

Фото: Танјуг

- Јуче сам шмрком прала неколико пута двориште, кола, мој парадајз и краставце, јер су били засути пепелом. Вероватно би овако све изгледало после вулканских ерупција. Септембар и октобар су најтоплији месеци у заливу Сан Франциска, јер се океан претходних месеци загрејао. Сада чекамо да крене ветар са океана, да растера дим и пепео, али засада то се не дешава - закључује Јасмина Вујић.

СВАЂА ОКО КРИВИЦЕ

РАЗВИЛА се, наравно, свађа око кривице за пожаре. Левичари тврде да је пожар проузрокован климатским променама, за шта су крива фосилна горива и људи, док десничари кажу да је проблем што "заштитници природе" не дозвољавају крчење остарелих шума и растиња. Утврђено је да је електродистрибуција Калифорније (ПГЕ) крива за огромне, смртоносне пожаре од пре две године, јер нису одржавали растиње око њихових далековода. Но, тада је ПГЕ прогласила банкротство да не би плаћала огромне одштете - подсећа Јасмина Вујић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)