ХЕЛИКОПТЕР СУПОВИМА СЕЧЕ КРИЛА: У резервату Увац још трагају за младунцима орлова који су после прелета летелице из гнезда пали у језеро

З. НИКОЛИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 09:30

ХЕЛИКОПТЕР СУПОВИМА СЕЧЕ КРИЛА: У резервату Увац још трагају за младунцима орлова који су после прелета летелице из гнезда пали у језеро

Фото Резерват "Увац"

НАШИ чувари успели су да пронађу три, од пет, младунаца белоглавог супа, који су због прелета хеликоптера превремено искакали из гнезда и падали у језеро.

 Збринули смо их и засад су у добром стању. Они су били изнемогли, али нису имали физичке повреде. Истовремено, чувари пажљиво трагају за још две птице и надам се да ће ускоро и њих пронаћи.

Ово је јуче за "Новости" казала Миљка Дучић, в. д. директора Специјалног резервата природе "Увац" након што је хеликоптер летео око гнезда у увачкој колонији белоглавих супова, а преплашени младунци који још нису спремни, покушавали да самостално лете и падали у језеро.
- Узнемирења овакве врсте, нарочито током последњих неколико дана, одразила су се на младунце - каже Дучићева. - Излегле птице су сада у стању када су посебно осетљиве. Било би неопходно да такви прелети буду спречени, бар до краја августа, јер је за птице то необично важан период. Сам прелет у заштићеном подручју и било какво организовање туристичког обиласка хеликоптером, поготово у зони гнежђења белоглавог супа, управо сада у време када се птице припремају први пут да полете, потпуно је неодговорно.

Фото Резерват "Увац"


Наша саговорница каже да све овакве врсте саобраћаја у Резервату "Увац" морају да се одигравају под контролом Директората за цивилно ваздухопловство. У последњем допису који су добили од ове установе, објашњено им је да Директорат све своје делатности усклађује са упутствима Завода за заштиту природе Србије, који одређује услове под којим летелице смеју да саобраћају заштићеним подручјима због посебних, заштићених врста птица, а такав је управо Увац.
- Обратили смо се и Директорату и Заводу, и увелико смо у контакту - каже Дучићева. - Одговор очекујемо ускоро. Велики број медија, поготово интернет-портала пришао је овој теми пренаглашено, тражећи неке бруталне вести и сензацију. То нам је најмање потребно. Птице се тренутно опорављају, важно је да све учинимо за њихово добро, а да се овакви инциденти више не понављају. Не знамо шта су све људи спремни да ураде због свог личног задовољства, али гледање белих супова и Увца из хеликоптера сигурно није решење.

Фото Резерват "Увац"


ВОЛИЈЕРЕ
ТРИ младунчета белоглавог супа које су чувари резервата спасли из језера смештена су у волијере, специјалне кавезе за привремени смештај и опоравак повређених птица. Оне су троделне, са једном страном отвореном према природном погледу. Када се догоди да су птице озбиљније повређене, да је потребна интервенција ветеринара, онда их из Резервата превозе у специјализовану ветеринарску институцију у Чачку.

Фото Резерват "Увац"

БЕСПРАВНА ГРАДЊА И СКУТЕРИ

РЕЗЕРВАТ "Увац" угрожен је и бесправном градњом која већ дуго угрожава мир на заштићеном подручју, нарочито на Златарском језеру.
- Дивљање на језерима, поготово глисерима и скутерима са јаким мотором, врло је штетно за Резерват. Јасно је да је повећан број туриста добродошао, али неки се у заштићеном подручју понашају превише агресивно и бахато - каже Дучићева.

Фото Резерват "Увац"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)