ЧЕКАО САМ 1.800 ДАНА ДА ПРАВДА ПОБЕДИ! Српски обавештајац пуковник Радован Алексић о монтираном процесу у Црној Гори

Велиша Кадић

24. 10. 2021. у 17:00

ПРОВЕО сам пет година у заточеништву, у кућном притвору, изолацији и на крају у ограниченом кретању. Правда је на крају победила, а и није могло другачије. Из амбиса сам изашао чиста образа, јер тужилаштво није имало ниједан доказ против мене, иако се цео државни систем Црне Горе упињао да ми подметне покушај убиства шефа полицијског Одељења за борбу против организованог криминала и корупције Предрага Шуковића. У живот се враћам уздигнута чела.

ЧЕКАО САМ 1.800 ДАНА ДА ПРАВДА ПОБЕДИ! Српски обавештајац пуковник Радован Алексић о монтираном процесу у Црној Гори

Радован Алексић приведен октобра 2016. / Фото Портал ИН4С

Овако, ексклузивно за "Новости", своју исповест о 1.800 дана "борбе са ветрењачама", притисцима, уценама, чак и претњама смрћу, започиње Радован Алексић, пуковник војне обавештајне службе Србије. Више државно тужилаштво Црне Горе после пет година обуставило је истрагу против Алексића, који истиче да човека за чији су га покушај убиства теретили није чак лично ни познавао!

- Све је била лаж. Сва вештачења, наводни сведоци, све анализе телефонских и других телекомуникација биле су у функцији тога да ми се подметне кривично дело. Знао сам ко је био Шуковић, мада га нисам упознао. Као бивши начелник Одсека за сузбијање организованог криминала, водио је неке важне истраге, попут пословања илегалних фабрика у којима су произвођене цигарете у Мојковцу - каже нам Алексић. - Водио је и друге истраге које су могле да послуже као мотив налогодавцима за покушај његовог убиства. Не познајем ни особе са којима је Шуковић био у сукобу, а ради се о људима из безбедносног сектора и лицима из тадашњег државног врха Црне Горе, чију криминалну делатност је истраживао. Они који су ми подметнули урадили су то из два разлога. Прво, да се заштите стварни налогодавци, организатори и извршилац покушаја Шуковићевог убиства. И друго, да црногорске службе безбедности уђу у обрачун са мном из разлога који нема никаквих додира са овим кривичним делом.

Све је, на срећу, издржао. За Алексића, човека без мрље у животу и каријери, сада је све ово ружна прошлост, иако еуфорије, нити претеране радости после прекида истраге нема. Много горчине накупило се у његовој души. Године које су прошле не могу да залече изгубљене нерве, непроспаване ноћи. Ипак, овај узорни припадник војне обавештајне службе СФРЈ, ВЈ, СЦГ и данас Србије враћа се у живот уздигнута чела. Сличан, горак укус победе у устима има и супруга пуковника Радована, Драгица. Она, за "Новости", каже:

- Када су јавили да је окончан монтирани поступак против мог супруга, изостало је лепо осећање због патње коју је изазвао, најблаже речено, монструозни план појединаца и интересних група из Црне Горе, али и Србије, неправде која нам је годинама чињена и немоћи да урадимо било шта да докажемо да је све то била лаж. Наши проблеми су почели пре више од две деценије, када је мој супруг, испред стана у Никшићу, мучки нападнут и рањен из ватреног оружја. Тешко је описати кроз какав период је породица годинама пролазила. Само ми знамо колико је требало снаге да се све то преживи.

Наводни нападач на Предрага Шуковића / Фото МУП ЦГ

А преживео је пуковник Алексић многобројна саслушања на којима је упорно негирао кривицу, тврдећи да је у време напада на Шуковића био у Београду. Бекство нападача на инспектора Шуковића 11. јула 2016. у Подгорици снимиле су камере, да би потом полиција објавила фотографију, позивајући грађане да се јаве уколико га препознају. И на основу једне пријаве обавештајац Алексић је ухапшен. Једно време причало се да је пуковника Алексића на снимку наводно препознао Алмо Х. из Сарајева, који истражитељима, ипак, није могао са сигурношћу да потврди да је то баш Радован Алексић. Алмо је, иначе, 1993. радио у гарнизорну у Никшићу, у којем је такође био ангажован и наш саговорник.

- Није тачно да ме је неко из Сарајева препознао и пријавио из освете, како се то у почетку могло чути. Подметање покушаја убиства Шуковића био је саставни део плана налогодаваца да мене окриве. Тај којег помињете није радио са мном, већ у гарнизону ВЈ у Никшићу, да би касније био приведен у Тивту 1993. Потом је почео да сарађује са црногорским службама и полицијом. Групација из полиције која је мени сместила њега је припремила и он је дошао у пратњи два припадника АНБ на саслушање код тужиоца. Ради се о особи која је на друштвеним мрежама својевремено јавно вређала Светог Василија Острошког и црквене великодостојнике.

Само то што је био припадник Војске Југославије за црногорску власт било је довољно да Алексић у њиховим тефтерима буде уписан као неко ко ради против Црне Горе:

Драгица Алексић / Фото приватна архива

- Моје хапшење реализовано је 15 дана уочи парламентарних избора октобра 2016. који су оцењени као веома важни због најављеног уласка Црне Горе у НАТО без спроведеног референдума. Монтирани кривични поступак који се водио против мене је била, у ствари, увертира за такозвани државни удар, са којим ја немам никакве везе. Оно што је битно јесте да од мене из Београда никада нико није тражио да у Црној Гори радим било шта што би угрозило суверенитет ове државе. Према мојим сазнањима, никаквог државног удара није ни било. То је такође био монтирани процес који је имао више циљева. Један је био подвала Русији, други обмана Америке и трећи обрачун са тадашњом опозицијом у Црној Гори.

На питање да ли постоји нешто заједничо између њега и Шуковића, наш саговорник одговара да су то - непријатељи!

- Све особе које су укључене у ову истрагу у Црној Гори, и у полицији и тужилаштву, биле су у сукобу са Предрагом Шуковићем. Нисам никоме непријатељ. Можда то неко мисли, али ја нисам непријатељ чак ни онима који су ме прогонили.

 

Радован Алексић / Фото приватна архива

КАРИЈЕРА

ПУКОВНИК Алексић је у Црној Гори присутан од 1984. године и у војној служби био је све до 2006. године, када се преселио у Београд и наставио официрску каријеру. Током службовања у Црној Гори, а потом и у Србији, углавном је обављао различите дужности у обавештајно-безбедносном сектору. Једно време је био и руководилац организацијске јединице војне Контраобавештајне службе у Црној Гори, и то је било баш у периоду од 1999. до референдумске 2006.

ПОЛИГОН ЗА УДАР НА СРБИЈУ

У ВРЕМЕ док је радио у Црној Гори, Алексић је тврдио да је Подгорица служила неким страним центрима моћи као полигон за дестабилизацију Србије.

- И они су своје сараднике тражили у систему безбедности Републике Србије и проналазили су углавном проблематичне људе. Углавном, оне који су компромитовани. Одговорно тврдим да војна служба безбедности, без обзира на то што се прича у Црној Гори, никада није злоупотребљена. Она никога није убила, никога пребила, није организовала црне тројке, није депортовала муслимане, вршила етничко чишћење попут полиције. Није чинила злочине и то је било тако захваљујући људима који су, као и ја, радили часно и поштено у тој служби.

ПРОПАО ПОКУШАЈ

- НЕКО је желео да ме компромитује и да ме криминализује. Али, то није успео јер није могуће компромитовати ме ни у вези са дешавањима деведесетих година, ратовима у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, 1999. током НАТО агресије на СРЈ. Иако су се црногорске службе упињале да ме на друштвеним мрежама доведу у везу са догађајима на Косову, у томе нису успеле - додаје Алексић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)