У СВОМ ГРАДУ НЕМА НИ УЛИЦУ: Велики историчар и археолог Леонард Бем чека да му се потомци одуже

Јелена Ј. Баљак

27. 08. 2021. у 09:30

СРБИЈА се поноси Дупљајским колицима, изузетно вредним фигурама из бронзаног доба старим око 3.500 година чија се слика, због савршено урађеног точка, налази на свим српским возачким дозволама.

У СВОМ ГРАДУ НЕМА НИ УЛИЦУ: Велики историчар и археолог Леонард Бем чека да му се потомци одуже

Фото Е. Веверица

Али је Леонард Бем, човек који нам их је практично подарио - потпуно заборављен. Чак ни у родној банатској Белој Цркви, где је живео од 1833. до 1924, нема ни улицу, а камоли споменик, док је његова породична гробница опљачкана и девастирана.

Бем, белоцрквански Немац, био је један од најумнијих људи свога времена у јужном Банату. Први је на том подручју почео да се бави археолошким ископавањима и био је суоснивач првог музеја у Војводини, који је у Белој Цркви почео са радом још 1877. године.

Срамота опљачкана и срушена породична гробница Бемових, Фото Е. Веверица

Зато је и препознао значај изломљене керамике, коју су локални паори почетком 20. века пронашли на локалитету Град у оближњем селу Дупљаја. Пажљиво их је саставио, неки сматрају да је поједине делове чак и надоградио уз стручну помоћ, и тако створио један од најпрепознатљивијих симбола наше државе, чију реплику је и председник Александар Вучић поклонио Владимиру Путину приликом посете Кремљу.

- Осим што је, практично, открио дупљајска колица, Бем је белоцркванском музеју поклонио и многобројне старе предмете, које је пронашао на тлу данашње општине.

Написао је и прву историју Беле Цркве и био њен први цивилни градоначелник, након што је 1872. укинута Војна граница. На ту функцију је поново ступио 1889. Све нас је много задужио, а ниједна локална власт од Другог светског рата до данас није се удостојила да макар једној улици да његово име - каже Емануел Веверица из Беле Цркве, који се залаже да ова вишедеценијска неправда буде исправљена.

Фото Е. Веверица

Бем је љубав према историји, археологији, колекционарству и нумизматици пренео и на сина Карла, угледног архитекту, у чијој су кући у белоцркванској Светосавској улици заједно отворили први приватни музеј у том делу Баната. Ту су, између осталог, била чувана и оба примерка Дупљајских колица - и велика и мала - док их нису продали музејима у Београду и Вршцу.

- Музеј породице Бем, у којем је била и велика колекција старог грчког и римског кованог новца, опљачкан je 1944, а Карл и његова супруга одведени су у логор Книћанин, у ком су три године касније и преминули. И породична гробница Бемових на старом католичком гробљу је заборављена, девастирана и опљачкана, што је недопустиво - са жаљењем додаје наш саговорник.

Бема је, каже, од заборава отргао само локални историчар Иштван Живанић, који је 2010. написао његову биографску књигу на 150 страна. Мали број његових личних предмета: дневник, цртежи Дунава и делови рукописа његових историјских књига, чувају се у музејима у Белој Цркви, Вршцу и Панчеву.

Баштина био суоснивач Музеја у Белој Цркви, првог у Војводини, Фото Ј. Ј. Баљак

РЕМЕК-ДЕЛА

ДУПЉАЈСКА колица су две фигуре од теракоте. Њихови делови пронађени су код села Дупљаја, по којем су и добила име, а саставио их је управо Леонард Бем. Познатија, тзв. Велика дупљајска колица, представљају статуету у троколицама која вуку патке. Од 1929. део су збирке Народног музеја у Београду. На Малим дупљајским колицима руда је поломљена, па имају само два точка. У њима се вози тзв. Вршачки идол, а због великог значаја тај експонат се чува у сефу Градског музеја у Вршцу. Оба примерка представљају ремек-дело праисторијске уметности.

НИЈЕ ЗА СКРАЈНУТ СОКАК

КАКО незванично сазнајемо, када су пре три године све локалне самоуправе у Србији биле у обавези да дају имена безименим улицама, постојала је идеја да Леонард Бем коначно "добије" своју. Од тога се, међутим, одустало, јер су на располагању били искључиво сокаци који се налазе на рубовима варошице, а личност као што је Бем не заслужује да буде скрајнута. Остало је да се одлучи која "важнија" улица би могла да се преименује, што је, истина, врло компликована процедура, али је изводљива, уколико за то постоји истинска воља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)