БЕЗ МАСКЕ САМО НА ПЛАЖУ: Турски хотелијери, превентивним мерама, све чине да сачувају здравље гостију (ФОТО)

С. Б. Милошевић

02. 07. 2021. у 10:11

УПРКОС пандемији ковида 19, у хотелима турских летовалишта свакодневно је све више гостију из целог света, највише Руса, Украјинаца, Немаца и Француза.

БЕЗ МАСКЕ САМО НА ПЛАЖУ: Турски хотелијери, превентивним мерама, све чине да сачувају здравље гостију (ФОТО)

Фото С. Б. Милошевић

Нашим туристима, Анталијска регија је омиљено одредиште и ове године, па српски може да се чује у самој Анталији, али и у Лари, Белеку, Сидеу, Кемеру, Алањи.

У Турску могу да уђу путници који су ревакцинисани најмање 14 дана пре пута. Потврда о вакцинацији било којим цепивом доступним у Србији, а коју Турска признаје, преузима се преко портала е-управа. Улазак је омогућен и путницима који су у последњих шест месеци прележали ковид 19 и о томе имају потврду здравствене установе. Сви остали, треба да имају негативан резултат PCR теста, не старији од 72 сата, или брзог антиген теста не старијег од 48 сати.

Неопходно је, такође, да се пре доласка туристи електронски региструју преко линка: https://register.health.gov.tr/ да би им се доделио ХЕС КОД који омогућава електронско праћење здравственог стања путника. Овај код, сви путници су дужни да покажу у штампаној или електронској форми при уласку у Турску.

Да је домаћинима стало да сачувају здравље гостију, може се видети на сваком кораку. Ношење заштитне маске у Турској је обавезно, а казна може бити и до 100 евра за кршење ове мере. Ипак, то више важи за локално становништво, док странце полиција или ковид-редари најчешће само опомену. Маску, међутим, нико не носи на плажи. Али, за вожњу долмушима (минибусевима) или таксијем, маска је и те како потребна. Средства за дезинфекцију су свуда, а за госте хотела, маске су бесплатне. Столови се дезинфикују чим гости устану и обележено је где могу сести и безбедно обедовати. Сви запослени у хотелима носе маску, док су гости "либералнији". Уверени да су сви прошли ригорозне контроле, бојазан од заразе оставили су на граници. То посебно важи за оне који бораве у ризортима. Једино им, како кажу, смета што не могу сами да се служе храном, већ тањире гостима пуне кувари и конобари, што може да потраје и по пет минута.

Да су туристима довољни чисто море, песак, добра услуга и укусна храна да не изађу из хотелског комплекса, није тајна. Ипак, Анталија има много туристичких атракција који маме да се изађе из хотела и оде на излете. Најпре у центар Анталије - Калеићи. Ту туристи обавезно пролазе кроз Хадријанову капију, шетају дуж уских калдрмисаних улица и уживају у архитекури. У паузама ходања почасте се кокосом за два евра, чашом свеже цеђеног грејпфрута или традиционалним сладоледом који коштају по евро.

Око 17 километара од центра Анталије налазе се остаци једног од најбогатијих и најлепших градова античког света - Перге. Био је познат по Артемидином храму. Римљани су га касније доградили, па има остатака римског купатила, агоре, стадиона...

Авантуристи пак имају другу опцију: рафтинг дуж кањона Копрулу који траје око два сата. Вожња није превише захтевна, мада има неколико незгодних букова. На неколико места, могуће је и купање у реци. Цена рафтинга са ручком је 30 евра.

Љубитељи забаве могу да посете тематски парк и аква-парк "Земља легенди", где целодневна карта кошта 50 евра. Тобогани, базени, спора река која може да се "пређе" кануима, ролеркостери, делфин шоу... Овде могу да сврате и они жељни шопинга и да уједно сниме фотографије "као из бајке". Улаз у шопинг центар се не наплаћује.

Једна од атракција је и жичара која води на врх планине Олимпус. У кабину у коју стаје 80 особа улази се на 700 метара надморске висине, вози се преко литица и гудура око 10 минута и стижете на врх који је 2.365 метара над морем. Ту следи и температурски шок за оне који дођу из вреле Анталије, јер је температура у најтоплијем делу дана око 15 степени. Вожња кошта 33 евра, али божанствени поглед који се са Олимпуса пружа - нема цену.

ЦЕНЕ У АНТАЛИЈИ

КАФА 1 - 1,5 €

ЧАЈ 0,5 €

ОМЛЕТ 2 €

ТОСТ 1,5 €

ЧОРБА 1,5 €

ЋУФТЕ 6 €

ПИЛЕТИНА 6 €

РИБА 7,5 €

PCR ПРИ ПОВРАТКУ У СРБИЈУ

НАШИ туристи који у Турску улазе са PCR или антигенским тестом, при повратку у Србију PCR тест морају да понове. Онима који су смештени у бољим хотелима, доктори долазе "на ноге" и узимају узорак из грла и носа. Ако не дођу, локални водичи госте упуте у најближу лабораторију. У Турској PCR тест кошта мање од 30 евра.

РАЈ ЗА КАМПЕРЕ

ЛЕТОВАЊЕ у Анталији незамисливо је без посете ресторанима у Улупинару. Ту је и локалитет Олимпус, такође антички град. Он је омиљено стециште кампера који бораве у колибама, а једна од најпознатијих дрвених гостионица је Кадирова у којој је сваки предмет ручно рађен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)