НА ФРЕСКАМА МИЛИЦА РАКИЋ И СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ: Слике деце - невиних жртава, насликане у манстиру Ваведење (ФОТО)

В. МИТРИЋ

24. 06. 2021. у 23:11

МАНАСТИР Веведења Пресвете Богородице на Сењаку, Топчидерској звезди, од недавно украшавају нове фреске.

НА ФРЕСКАМА МИЛИЦА РАКИЋ И СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ: Слике деце - невиних жртава, насликане у манстиру Ваведење (ФОТО)

Фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ Храм

Међу осликаним мученицима је мала Милица Ракић, која је пострадала у НАТО агресији на нашу земљу, света мученица Персида јасеновачка и Слободан Стојановић, дечак који је, уморен на најбруталнији начин, 27 јула 1992. године. Пред очима Насера Орића његове хорде, када се несрећни дечак вратио на кућно огњиште, у село Доња Каменица, код Зворника, да поведе пса кућног љубимца, убили су га зверски.

Реч је о новопојављеним мученицима који су се нашли на дивном фрескопису те светиње, који је рађен последњих неколико година

- Ово је велика ствар -каже академик Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник из Бијељине, који је урадио споменик дечаку Слободану Стојановићу, који ће бити постављен у порти цркве у Дрињачи, код Зворника. -Хвала бескрајно онима који су заслужни за ове фрескописе, дивним људима који су се тога сетили, пре свега монаштву те светиње у престоном Београду.

Мирковић указује да је ово „сјајан пример како свештенство и монаштво имају осећаја и слуха за поштовање које овим невиним жртвама указује народ и моли се за њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)