МОРСКИ ГАЛЕБ СЕ ПОНОВО ГНЕЗДИ У СРБИЈИ: Откриће орнитолога у околини Кладова

Љ. П.

16. 06. 2021. у 18:15

ОРНИТОЛОГ из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Марко Шћибан је крајем маја истраживао птице у околини Кладова, а међу осталим птицама на обали Дунава су биле присутне полно зреле јединке морских сињих галебова.

МОРСКИ ГАЛЕБ СЕ ПОНОВО ГНЕЗДИ У СРБИЈИ: Откриће орнитолога у околини Кладова

Фото: Марко Шћибан

То је указивало на могућнст да се ту гнезде. Детаљна претрага терена је дала резултате, и на каменитој обали су пронађена три гнезда морских галебова у којима су родитељи лежали на потомству.

У Србији се морски галеб последњи пут гнездио пре око 120 година на Ади Циганлији, због чега је у Црвеној књизи птице Србије из 2018. године сврстан у ишчезле гнездарице.

Морски галеб се гнезди из обале Средоземља, западне Европе и западне Африке, као и на појединим великим континенталним воденим стаништима у западној, централној и јужној Европи, малој Азији и закавказким државама.

Кладову, како наводе у Друштву за заштиту и пручавање птица Србије, најближа гнездилишта налазе се такође на Дунаву између Румуније и Бугарске. Ова врста се гнезди колонијално, на каменитим, вегетацијом обраслим или пешчаним острвима у близини морске обале, на великим језерима, рекама, акумулацијама и повремено у насељима.

Ван периода гнежђења, морски галеб је присутан у већем делу Европе на различитим морским стаништима, на већим копненим водама, у градовима, на пољопривредним подручјима или депонијама.

Храни се живим пленом попут риба, ракова и малих сисара, или отпацима са депонија.

Морски галеб је тек трећа и тренутно најређа врста галебова која се гнезди у Србији. Друге две врсте су обични и црноглави галеб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)