НАЈПЛЕМЕНИТИЈА ЈЕ - СРБИЈА: Специјални жири "Вечерњих новости" изабрао најхуманије појединце и колективе у 2020. години

Д. МАТОВИЋ

02. 06. 2021. у 18:18

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ подвиг године је најважнија, најлепша и најхуманија акција која постоји у нашем јавном животу. Ту видимо људе које иначе не видимо и бивају уочени и награђени они који никакву награду нису очекивали. То су они јунаци нашег времена који нису учинили ниједан подвиг рачунајући на неку награду.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈА ЈЕ - СРБИЈА: Специјални жири Вечерњих новости изабрао најхуманије појединце и колективе у 2020. години

Жиријем председавао академик Матија Бећковић / Фото Ж. Кнежевић

Вероватно ни сами нису знали секунд пре тог подвига да су способни то да учине. Ова година је била поготово тешка и трагична не само за Србију, али у тој години се она показала као племенита земља. И колико пута већ у прошлости, тако и сада, сви људи који су били у невољи, ишли су у Србију да склоне живу главу. Тако је било и овога пута. И ако је ико направио племенити подвиг године - то је Србија.

 

Овако је академик Матија Бећковић у среду, после заседања жирија за "Најплеменитији подвиг године", признања које 58. пут додељује Компанија "Новости", образложио одлуку да се посебно издвоји подвиг Србије, која је несебично поклонила 232.810 доза вакцина против короне комшијским и другим европским земљама, али и омогућила да се у нашој земљи вакцинишу држављани Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније...

У моменту када, чак, ни ЕУ није делила вакцине својим чланицама, Србија је понудила спас свима који су због животне угрожености могли да се имунизују код нас.

Павле Гавура / Фото З. Јовановић

Добитник Златне плакете за најплеменитијег појединца у минулој години је Павле Гавура. Храбри молер из Панчева је ризикујући свој живот, из пламена извукао петнаестогодишњу Мињу Драганић, и задивио целу Србију.

Зато жири којим је Бећковић председавао, а у коме су Арно Гујон, хуманитарац и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, Веселин Јевросимовић, директор "Комтрејда", глумице Рада Ђуричин и Тања Бошковић, модна креаторка Верица Ракочевић, Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник Компаније "Новости" и Недељко Крсмановић, генерални директор Компаније "Новости", није имао дилему.

Лекари показали изузетну пожртвованост у борби са ковидом 19 / Фото Д. Миловановић

Златну плакету за колективни подвиг добили су лекари и медицинско особље који су се храбро ухватили у коштац са короном и у свакодневној задивљујућој борби са непознатим вирусом померали границе могућег.

Мало је градова у Србији чији се хероји нису нашли и у небеском тиму. Златна плакета постхумно је додељена свим здравственим радницима који су предано радећи и борећи се против ковида 19 и сами изгубили битку са короном.

Светислав Вранић / Фото Принтскрин

Ове године златну плакету постхумно добија и пилот Светислав Вранић, из Београда, који се у готово невероватним условима упутио у Кину по прву помоћ за борбу против ковида. Авионом којим је пилотирао допремљени су респиратори, дезинфекциона средства, маске... Нажалост, од последица ковида 19, и сам је преминуо.

Жири је препознао храброст и пожртвовање гимназијалца Марка Антића, из Зрењанина, који је без двоумљења скочио у реку Бегеј да спасе осмогодишњу девојчицу и за то га награђује "Златном плакетом за најплеменитији дечји подвиг".

Марко Антић / Фото Б. Грујић

На свечаности у Скупштини града Београда, која ће бити одржана крајем јуна, сребрне плакете биће уручене Александру Чановићу, који брине о усмљеној баки Лепосави у Приштини, пуковник Радивоје Анђелковић, који је за кратко време Београдски сајам и "Арену" претворио у ковид-болнице, Ивани и Зорану Обрадовићу из Базела, који су Србији поклонили прве респираторе. Сребрне плакете добиће и Милош Мијаиловић, Радослав Марјановић, као и новосадски полицајци Никола Килибарда и Мирко Кешељевић, затим Мирољуб Милановић, Славољуб Ристић, Роберт Милески и Епархија Славонско-пакрачка и народ Кућанаца.

НОВА НАГРАДА

ЖИРИ је на заседању прихватио предлог глумице Тање Бошковић да се од следеће године додељује и Награда за живот посвећен племенитости, онима који упорним дугогодишњим хуманитарним радом несебично помажу оне којима је помоћ најпотребнија.

- Често нас оптужују како смо несолидарни, како смо варвари, и зато би било добро да се ослонимо на племените људе који деценијама несебично помажу немоћне и угрожене - рекла је позната глумица.

ПОДВИЖНИЦИ СУ ПОКАЗАТЕЉ ДА НАРОД НИЈЕ ИЗГУБИО ДУШУ

ПРОШЛЕ године златна плакета за најплеменитији колективни подвиг додељена је митрополији и епархијама СПЦ у Црној Гори као и верујућем народу за литије које су биле величанствен начин борбе против Закона о слободи вероипосвести. Плакету је примио митрополит Амфилохије који је, нажалост, пола године касније изгубио битку са короном, али су речи које је на уручењу плакете у Скупштини града изговорио живе:

- Вера је нешто најдубље у овом народу. Посебно смо благодарни на васкрснуће наших људи у Црној Гори, а нисам очекивао да у овом мом народу има толико огња вере, заједништва, али и братске љубави. Ове литије показују да се народ пробудио и да се бори за оно што му је вековима припадало. Радујем се што су моји Црногорци сада посведочили својим молитвама и литијама верност Косовском завету и кроз њега и преко њега верност Новом завету. Хвала "Новостима" на свим овим даровима које сте дали, обдаривши чинове појединаца, којих има још много у нашем народу. Ово је само један изабран део тих људи, још један показатељ да народ није изгубио душу.

ВЕРИЦА РАКОЧЕВИЋ, МОДНА КРЕАТОРКА

ПРАВО ЛИЦЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ

Верица Ракочевић

ВЕЛИКА ми је част што сам више деценија у жирију за Најплеменитији подвиг "Вечерњих новости" и увек ме радује што могу да са осталим члановима поделим задовољство због ситуација које показују колико смо племенити, да имамо много појединаца и колектива који раде у интересу своје земље и народа. Оно што смо у жирију закључили је да смо ове године показали колико смо нација пуна емпатије и спремни да са свима поделимо оно што имамо. То потпуно ново лице Србије, које се коначно види. Ми смо увек били такви. Поносна сам што живим у Србији и што смо такав народ..

ТАЊА БОШКОВИЋ, ГЛУМИЦА

НАДА ДА ПОСТОЈЕ ЉУДИ

Тања Бошковић

САДА и током целе прошле године могли смо да видимо све оно најстрашније што може да се деси људском роду. Појавили су се људи који, упркос великим опасностима, чине добро другоме не мислећи ни на шта, него дајући срце, душу, све што имају и немају. Задивљујући је млади Павле Гавура из Панчева који је висио са деветог спрата да спасе петнаестогодишњу девојчицу. То нам свима враћа наду да још постоје Људи, да нисмо сви једни другима вукови, да смо спремни као народ да се жртвујемо за другога. Хвала им на том осећању. (С. В.)

АРНО ГУЈОН, ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ С ДИЈАСПОРОМ

ПРИМЕР БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Арно Гујон

ПОДВИГ нам служи да се сетимо свих оних обичних, непознатих људи који су се борили за хуманост и солидарност, и учинили су невероватна дела. Тако су постали прави примери за нас, нашу децу и будуће генерације. Поздрављам улогу "Новости" да не заборави те људе и да их истакне. Превише смо окружени негативним и лошим вестима, али има и оних лепих. И те како има добрих људи, а кроз ову акцију која постоји 58 година, ми те људе препознајемо и награђујемо. За мене је фасцинантно како се људи не колебају да скоче у хладну воду, брзу реку да би спасли дете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)