МИРИС ПРОШЛОСТИ У ДЕСПОТОВОЈ ТВРЂАВИ: Повратак у прошлост - средњовековни витезови на смедеревским зидинама (ФОТО)

Јелена ИЛИЋ

30. 05. 2021. у 11:30

У МАЛОМ граду Смедеревске тврђаве овог викенда одржава се фестивал "Витезови и легенде" током којег ће посетиоци моћи да уживају у витешким борбама, радионицама, средњовековном базару, оклопницима на коњима и другим средњовековним изненађењима.

МИРИС ПРОШЛОСТИ У ДЕСПОТОВОЈ ТВРЂАВИ: Повратак у прошлост - средњовековни витезови на смедеревским зидинама (ФОТО)

Фото Н. Живановић

Домаћини су последњег викенда у мају гостима приредили својеврсно путовање у прошлост.

Под зидинама утврђења које је деспот Ђурађ Бранковић зидао да буде средњовековна престоница Србије, оживели су витезови, дворске даме, и легенде о животу у највећој равничарској тврђави у Европи.

- Мачевање, стреличарство, стари занати и вештине, звуци музике са двора и плес дама, овог викенда зачиниће бајковиту атмосферу Малог града Смедеревске тврђаве. Витешке борбе, оне приказне оклопне и бохут борбе, оклопници на коњима, средњовековни војни камп са изложбом оклопа и оружја - само су део онога што очекује госте у суботу и недељу од 11 до 18 часова - каже Горан Јовшић из ЈП "Смедеревска тврђава".

Заслужно за овај спектакл је Удружење "Бели орлови" из којег наводе да им је намера да људима у 21. веку прикажу средњовековну Србију. Они су се потрудили да овај фестивал верно дочара живот у средњем веку - од витешког до свакодневног живота обичних људи.

ПАНДЕМИЈА ЈАЧА ОД ВИТЕЗОВА

Удружење грађана "Бели орлови" организује бројне културне и историјске догађаје, од најпознатијег витешког фестивала у Just Out, који се одржава сваке године у Манасији, па до интернационалног такмичења "Битка нација", које се одржало у Смедереву 2019. године. Поједине од ових манифестација, прошле године су изостале због пандемије.

Гости Смедеревске тврђаве имају јединствену прилику да виде и сазнају како су некада обрађивани кожа, дрво, метал, како се гађа из традиционалног дрвеног лука. Такође, чекају их фасцинантне чињенице о опреми коју су витезови носили, и о техикама и материјалима од којих се она и данас израђује.

Госте, наравно, чекају и легенде и тајне смедеревског двора. Једна од њих је, на пример, да је Смедерево имало дворског композитора скоро 200 година пре остатка Европе! Кир Стефан Србин је на двору деспота Бранковића у 15. веку компоновао дела у најлепшем маниру средњовековне византијске и црквене музике. Или да је Смедеревска тврђава највећи грађевински подухват српског народа, јер ништа грандиозније Срби дуго нису направили.

Тек у 20. веку, српски народ је смогао снаге да направи објекте сличне величине, као што су Нови Београд, ХЕ "Ђердап", ауто-пут. Свакако, највећа је мистерија која мучи све је где се налази тајна локација закопаног блага Проклете Јерине. Све ово најбоља је позивница за ово узбудљиво путовање које су организовали ЈП "Смедервска тврђава", Центар за културу Смедерево и "Бели орлови".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)