САКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ГАВРИЛА: На иницијативу председника Вучића, министарство уплаћује недостајућих 370.000 евра за лечење дечака из Крагујевца

И. БОГИЋЕВИЋ

25. 05. 2021. у 08:37

МНОГО ме је обрадовала вест да ће нам Министарство здравља, на иницијативу председника Александра Вучића, изаћи у сусрет и уплатити 370.000 евра, износ који је недостајао до коначне бројке од 2.500.000 евра за лек "золгенсма", неопходан за лечење нашег Гаврила.

САКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ГАВРИЛА: На иницијативу председника Вучића, министарство уплаћује недостајућих 370.000 евра за лечење дечака из Крагујевца

Фото Приватна архива

И, са нестрпљењем очекујемо званичне информације. Ми данас стижемо у Будимпешту, јер је болница пристала да прими наше, због претходне лепе сарадње са Фондацијом "Буди хуман", како би се обавиле све неопходне анализе пре примања терапије. Важно је да комплетна сума новца мора бити уплаћена до 28. маја.

Овако, за "Новости", са великим узбуђењем, говори Невена Ђурђевић, мајка осмомесечног Гаврила, којем је пре три месеца дијагностикована (СМА 1) ретка неуромишићна болест - спинална мишићна атрофија тип 1.

Фото Приватна архива

Министарство здравља обавестило је јавност да су јуче ујутру, после разговора председника Вучића са представницима Министарства, обезбеђена недостајућа средства за лечење малог Гаврила. Како је речено, средства ће бити на располагању породици одмах, како би се малолетни дечак што пре упутио на лечење.

ПОМОГЛИ И ОСУЂЕНИЦИ КПЗ ЋУПРИЈА

ПРИКУПЉАЊУ помоћи за маленог Гаврила придружили су се и осуђеници у Казнено-поправном заводу Ћуприја (КПЗ). Њих 76, што је готово 70 одсто оних који издржавају казну у овом КПЗ, донирало је више од 46.000 динара, а новац је већ пребачен на рачун за лечење малишана. Пре КПЗ Ћуприја хуманитарну акцију помогли су запослени и они који су у Окружном затвору Крагујевац као и Казнено-поправном заводу Ниш. Из Окружног затвора Крагујевац раније је донирано 80.000 динара, а у КПЗ Ниш прикупљено је готово 300.000 динара.З.Р.

Његова мајка Невена истиче да је, откако су покренуте акције 3. марта, за њу постојала само једна опција, а то је да ће победити у борби са временом и прикупити неопходан новац за најскупљи лек на свету. То се и догодило у рекордном року.

- Код мог сина болест је откривена касно и зато је сваки моменат био важан, јер што пре прими "золгенсму", веће су шансе за бољи опоравак. Током ова непуна три месеца суочавали смо се са прелепим и хуманим тренуцима, али и са бројним препрекама и непријатним ситуацијама. Ипак, заиста ме је одушевила несебична подршка огромног броја људи и свима се много захваљујем на сваком виду помоћи. Надам се да ћете ускоро моћи да пратите и прве Гаврилове самосталне покрете - каже Невена.

Фото Приватна архива

Чим се у јавности појавила вест да је и мали Гаврило Ђурђевић из Крагујевца оболео од СМА 1, покренут је талас хуманитарних акција и то не само у Србији, већ широм света.

Оранизоване су многобројне аукције, базари, концерти, лицитирали су се дресови наших спортиста, Роналдова капитенска трака, мотори... Информација о бобри овог најмлађег, али и најхрабријег борца, стигла је, чак, и до фудбалера Кристијана Роналда и Лионела Месија, чији су потписани дресови продати за више од два милиона динара. Свесрдна подршка, такође је пристизала и од бројних компанија, али и јавних личности попут Богдана Богдановића, Бобана Марјановића, Марине Ћосић, Дејана Станковића, Данице Крстић, Јелене Томашевић, Александра Атанасијевића, Иване Максимовић, Милоша Биковића, Весне Дедић, Александра Срећковића, Бојана Марковића, Феђе Димовића, Александара и Стефана Митровића...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)