НА КЛИК ДО ПОСЛА: Сајт "Џоберти" - најпопуларније виртуелно тржиште рада у ИТ индустрији, нуде послове само у Србији

Ј. Су. - С. Б.

27. 02. 2021. у 15:42

СВИ ИТ послови на једном месту. Сајт "Џоберти" настао је у августу 2019. године, са жељом да се допринесе транспарентности у ИТ индустрији и да се помогне заједници која није навикнута на активно тражење посла. Све то имајући на уму потражњу за ИТ кадром у Србији последњих година.

НА КЛИК ДО ПОСЛА: Сајт Џоберти - најпопуларније виртуелно тржиште рада у ИТ индустрији, нуде послове само у Србији

Илустрација

То је тренд који ће се наставити и у наредном периоду, тако да су компаније свесне да је до кандидата веома тешко доћи. С друге стране, ИТ стручњаци желе да раде у компанијама које им по свим мерилима одговарају, па самим тим је важно да располажу информацијама, пре него што заиста и промене компанију, испричао нам је Никола Мијаиловић, оснивач портала "Џоберти".

- Наш сајт има 16.000 регистрованих ИТ професионалаца и 400 ИТ компанија - истиче Мијаиловић. - До сада је на огласе за посао аплицирало више од 4.000 кандидата, али немамо податак о броју особа које су се запослиле преко нашег портала.

Преко сајта "Џоберти" нуде се послови само у Србији и нема понуда за иностранство.

- "Џоберти" месечно има око 100.000 посета - наглашава Мијаиловић. - Људи који траже посао у ИТ индустрији посећују наш сајт како би се информисали о компанијама. Овде могу да се пронађу искуства запослених, плате и бенефити, али и шта се све тражи на разговорима за посао. На сајту се могу прочитати искуства за више од 500 ИТ компанија или да се аплицира на неки од 400 ИТ огласа.

Компаније знају да је њихова циљна група присутна на платформи, па се заиста труде да на веран начин прикажу како изгледа радити код њих - додаје Мијаиловић.

- Наши компанијски профили садрже све информације које једном ИТ стручњаку могу користити у доношењу одлуке да ли је та компанија место где жели да ради - говори Мијаиловић. - Додатно, огласи за посао тачно приказују шта је оно што од дате позиције можете очекивати. Занимљиво је да смо сви мислили да ће током короне ИТ тржиште бити у паду или стагнацији по питању запошљавања, међутим десило се управо обрнуто. После првог таласа короне смањио се број огласа за посао. Одређен број људи остао је без посла као последица смањивања трошкова у ИТ компанијама због пандемије. Тај слободни кадар попуњавао је прве позиције, које су се отварале на ИТ тржишту, а убрзо након тога ствари су се вратиле на уобичајен ток, да би пред крај године број огласа био вишеструко већи.

Све на једном месту

У ИТ индустрији у Србији више од 80 одсто запослених су пасивни кандидати. То значи да они имају посао и не траже нови, па самим тим не посећују традиционалне портале за запошљавање, објашњава наш саговорник.

- Сваким даном добијају понуде од стране регрутера путем друштвених мрежа или препорука - каже Мијаиловић. - Да би одлучили која је фирма за њих, потребан им је поуздан извор информација. Тако смо дошли на идеју да направимо платформу за ИТ професионалце, где ће моћи да сазнају како заиста изгледа рад у ИТ компанијама, путем анонимних коментара садашњих и бивших запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)