ЧАДЕЖ О НОВОМ ПАКЕТУ ПОМОЋИ: Помоћ чува и подстиче запошљавање

ВН

29. 07. 2020. у 13:23

ЧАДЕЖ О НОВОМ ПАКЕТУ ПОМОЋИ: Помоћ чува и подстиче запошљавање

Фото архива

БЛАГОВРЕМЕНИ одговор државе на изазове актуелне ситуације који је стигао кроз продужавање директних мера помоћи предузетницима, микро, малим и средњим предузећима, омогућиће нашим компанијама да одрже у протеклим месецима очувану ликвидност и сачувана радна места, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, оцењујући да таква одлука о помоћи државе привреди истовремено доноси велики подстицај новом запошљавању и расту потрошње.

- То је посебно значајно у време када због пандемије сведочимо смањењој тражњи на домаћем и страном тржишту - каже Чадеж.

Према оцени председника ПКС, претходни пакет државних мера сачувао је кичму привреде, док је садашња широко постављена подршка, истовремено и брижљиво усмерена ка најрањивијем сегменту привреде,још једна снажна инјекција која ће привреди обезбедити предах.

- Овако привреда може да финансијски релаксиранија дође до нових послова, сачува ланац добављача и спремна дочека јесен, односно, време снажнијег опоравка које ће уследити - истиче Чадеж указујући ту на државну помоћ у покривању дела минималних зарада за јул и август, одлагање пореза, нови мораторијум на кредитне обавезе, субвенције за плате новозапослених, уз постојећу кредитну подршку за ликвидност.

Привредници задовољни

Јово Родић, власник и директор компаније "Тенен" из Ченеја, истиче да ће нове мере, као и претходне, много помоћи привреди да превазиђе изазове у пословању са којима је суочена због глобалне здравствене кризе, да одржи континуитет производње, али и да запосли нове раднике.

Посебно је похвалио пројекат "Моја прва плата", истичући да планирају да запосле приправнике и нове кадрове. Родић каже да компанија "Тенен", која се бави производњом сточне хране прерадом соје и узгојем пилића, није отпуштала раднике, да су организовали рад у складу са препорукама и прописима - од куће и у сменама, као и да спроводе све превентивне мере.

И за породичну компанију "Ипон" Инђија, произвођача спортске опреме, нове мере ће, како истиче сувласница Маријана Миљковић, омогућити опоравак на дуже стазе и да задрже раднике, а посебно им је важан продужетак исплате минималца за још два месеца како би сви запослени "остали на окупу".

- Пријатно сам изненађена најновијим мерама намењеним привреди, највише нама предузетницима и малим привредницима. Оне ће спречити лош сценарио који сада виђамо у многим земљама и њиховим економијама, јер готово да нема делатности која није, директно или посредно, погођена кризом - оценила је Драгана Неранџић, власник и оснивач консултантске агенције Life in Harmony. - Посебно ме је обрадовала вест о програму прве плате који ће, верујем, свим приватницима помоћи да добију надокнаду за младе људе који су спремни да раде и да се кроз посао усавршавају.

- Све ово долази у право време и важан је корак за нашу економију - каже Чадеж.

Значај државне подршке привреди Чадеж илуструје првим резултатима најновије анкете по којима је 80 одсто испитаних привредника користило кредите и отприлике толико анкетираних решило проблем ликвидности на три до шест месеци, исказујући велико интересовање да поново користи ту врсту подршке.

Следећи корак, према мишљењу председника ПКС, биће да се додатно помогне најугроженијим секторима туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, али и да се подрже компаније из прерађивачке индустрије како би се у новим околностима боље позиционирале на домаћем и страном тржишту и уговориле нове послове.

- Морамо да им помогнемо да се укључе у ланце међународних компанија, осигурају извозне послове, повећају конкурентност, осмисле производњу, нове пословне моделе и тржишта на којима ће наступати у наредном периоду - најављује Чадеж.

Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС, каже да је привреда Србије у другом кварталу 2020. године релативно добро поднела први удар кризе изазване епидемијом, имајући у виду да је општи ниво запослености и ликвидности привредних субјеката очуван, и то због подршке Владе РС.

- Ванредне околности су довеле до глобалног шока, чиме је прекинут експанзиван раст домаће привреде, али је применом системске подршке Владе, кроз пакет економских мера, дошло до стабилизације стања, посебно у области снабдевања и прерађивачке индустрије. Програм економске подршке чинили су директни финансијски трансфери привредним субјектима у виду тромесечних минималних зарада, као и одлагања пореских обавеза и доприноса за исти период. Такође, кроз кредите "гарантне шеме", која је Влада договорила са пословним банкама, и средства Фонда за развој обезбеђени су повољни услови подршке ликвидности привреде и инвестиционе активности. Према подацима Министарства финансија, досадашњи "терет" републичког буџета је 2,3 милијарде евра, док је око милијарду евра упумпано у привреду кроз кредитирање - истиче Станић.

Према његовим речима, по укидању ванредног стања почетком маја, дошло је до благог опоравка индустријске производње (месец на месец), што је настављено и током јуна. Међутим, актуелно усложњавање епидемиолошке ситуације у земљи и региону довело је до поновног успоравања привредне активности и продубљења неизвесности у погледу опоравка. На погоршавање економске ситуације у земљи у значајној мери утиче и пад привредне активности у Европској унији, која је уједно и главни спољнотрговински партнер Србије. Наиме, према последњим пројекцијама Међународног монетарног фонда, глобална привреда мерена стопом раста бруто домаћег производа ће ове године забележити контракцију од -4,9%, док ће пад БДП еврозоне бити двоструко већи, чак -10,2%. Јунском пројекцијом ММФ априлска процена је ревидирана наниже за неколико процентних поена.

Имајући у виду да је у кратком року дошло до остваривања песимистичнијег сценарија с почетка пандемије, ревидиране су и пројекције раста у наредној години, по којима он неће бити довољан да покрије губитке настале у текућој години.

Фото архива

- У погледу Србије охрабрује чињеница да међународне финансијске институције нису ревидирале процену пада БДП Србије, односно да је она остала на -3%. Овоме су допринело снажан привредни раст у првом кварталу (према извештају Европске комисије, највиши квартални раст у Европи), допринос јавних радова, као и мања зависност домаће привреде од услужних делатности, које су девастиране мерама превенције и социјалног дистанцирања. Ипак, поставља се питање трајања кризе, односно да ли ће се она прелити и у први квартал 2021. године, с обзиром на то да се увелико најављује други талас епидемије, чији врх треба да задеси Европу у периоду јесен-зима - каже помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС.

У ПКС истичу да је, с обзиром на то да је у питању догађај без преседана, могуће санирати економске последице здравствене кризе уз наставак државне интервенције.

- Поред даље подршке очувању запослености и ликвидности привреде, која ће и у наредном периоду бити изложена снажном удару, потребно је очувати куповну моћ становништва, с обзиром на то да лична потрошња представља значајну компоненту у структури БДП. Код мера подршке треба имати у виду фискална ограничења како се не би нарушила макроекономска стабилност која је основ страних директних инвестиција. Без нових мера подршке, или одлагањем њихове имплементације, у значајној мери би ослабила економска база у смислу производно-услужног и извозног капацитета, чиме би се изгубила снага за снажнији опоравак, односно привредни раст који би у дужем периоду остао испод потенцијала - наводи Станић.

Привредна комора Србије, као општи представник пословне заједнице у земљи, наставља да заступа и штити интерес привреде кроз успешну сарадњу са Владом. С обзиром на то да ПКС обезбеђује структурну и територијалну покривеност привреде (кроз интерна пословна удружења и мрежу регионалних привредних комора), један од задатака је информисање јавности о стању и трендовима у домаћој економији. Информативно-аналитички капацитет ПКС, који је развијен у сарадњи са Републичким заводом за статистику, даје стручни допринос систему одлучивања Владе приликом креирања економске политике и дефинисања новог пакета мера подршке, чија се имплементација очекује у другом полугодишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Agent Novi Sad

22.08.2020. 22:20

Novi Sad je posebno ostecen zbog exit festivala kao i drugih manifestacija i mnoge agencije za nekretnine iz Novog Sada (SOLIS nekretnine, Ns grupa) ce sigurno osetiti posledice zatvaranja granica i pandemije. Posto pada standard, privreda usporava, padace i kirije. To je prosto zakon trzista. Da li ce i agencije za nekretnine biti obestecene na neki nacin?