ЗАШТО САМ СЕ ИЗВИНИО СРБИМА? Земан објаснио све - "Када су нас издали Запад и Исток, Срби су били уз нас"

Новости онлине

18. 05. 2021. у 21:07

ПРЕДСЕДНИК Чешке Републике Милош Земан рекао је да се тражећи опроштај од српског народа за НАТО агресију 1999. године ослободио дуготрајне трауме, зато што покајање ослобађа.

ЗАШТО САМ СЕ ИЗВИНИО СРБИМА? Земан објаснио све - Када су нас издали Запад и Исток, Срби су били уз нас

Фото: Н. Фифић/Депоситпхотос

Текст под насловом "Извињавам се српском народу" објавио је на фејсбуку прес секретар председника Земана Јири Овчачек.

- Разговарали смо са господином председником Србије Александром Вучићем о традиционалном чешко-српском пријатељству, које се манифестовало, на пример, 1938. године, када су нас издали западни савезници, а такође и 1968. године, када су нас издали наши источни савезници. Човек не бира. У оба случаја, српски народ нам је изразио подршку. А ми смо им одговорили бомбардовањем - рекао је Земан.

- Због тога желим да искористим прилику да се у своје име извиним за бомбардовање тадашње Југославије. И волео бих, да као особа, тражим опроштај од српског народа. Сметало ми је све ово време - рекао је Земан.

Земан је истовремено подсетио да је Чешка у време доношења одлуке о бомбардовању Југославије била чланица НАТО-а тек неколико недеља.

- Били смо последњи (од земаља НАТО-а) који смо дали сагласност за бомбардовање и очајнички смо тражили да нам се бар једна земља придружи и супротстави нападу, али смо остали сами. Али то нас ипак не оправдава јер то је била манифестација недостатка храбрости. Овим извињењем и тражењем опроштаја ослободио сам се година трауме, јер покајање ослобађа и, како су Латини рекли, dixi et salvavi animam meam - "Рекао сам и спасао сам душу" - рекао је Земан.

Чешка је примљена у НАТО 12. марта 1999. године, а 12 дана касније почело је бомбардовање тадашње Југославије од стране Северноатлантског савеза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Leka

19.05.2021. 07:07

Dragi g Miloše, mnogo ste ovim aktom učinili za Srbe, na žalost pravi akteri se raduju našoj nesreci,ali stići će ih kazna Božija.Vasa krivica je ,,kap u moru,, Želim vam dug život i sreću,vašoj prelijepoj zemlji.

Srpski JaromirJagr

19.05.2021. 09:04

Ne izvinjava se Gospodin Zeman u ime Ceske drzave i Nato-clanice vec u svoje ime. Njemu prastamo nikom drugome. Nasa oprost ce biti sveobuhvatna kad odpriznaju Kosovo kao drzavu i kad prestenu da oslobadjaju uhapsena lica po interpolovoj poternici.