КОСАЧОВ ПОРУЧИО ПОПОВИЋУ: Русија ће наставити да подржава Србију у борби за Косово и Метохију

Novosti online

18. 05. 2021. у 19:41

МИНИСТАР у Влади Републике Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се са потпредседником Савета Федерације Русије Константином Косачовим и том приликом потврђено је да ће Русија наставити да пружа најснажнију подршку Србији по питању Косова и Метохије.

КОСАЧОВ ПОРУЧИО ПОПОВИЋУ: Русија ће наставити да подржава Србију у борби за Косово и Метохију

Фото: Министарство за иновације и технолошки развој

Министар је упозорио на најаве повлачења снага КФОР са Косова и Метохије, истакавши да се ради о опасној намери чији је једини циљ да се легитимизује такозвана косовска независност, чије проглашење и накнадна признања су настали као резултат грубог кршења Резолуције 1244 и Устава Србије.

- Снаге КФОР су гарант безбедности Срба на Косову и Метохији. Они који желе њихово повлачење, излажу Србе опасности од нових напада какве смо већ имали у прошлости - рекао је Поповић.

Он је упозорио да планови о укидању војног међународног присуства на Косову укључују и идеју да се легализује такозвана војска Косова, која је састављена од терориста који су убијали Србе.

- Без присуства снага КФОР, ова такозвана војска Косова могла би слободно да уђе на север Косова и Метохије, где су Срби апсолутна већина, да их терорише и избије на административну линију централне Србије - навео је Поповић.

Он је указао да оправданост таквих стрепњи потврђује и чињеница да та лажна војска прави своју базу изнад јужне Косовске Митровице, из које има потпуни преглед севера Косова и одакле може лако да угрози овај део јужне српске покрајине.

Косачов је оценио да су за Русију неприхватљиви и опасни сваки покушаји да се укине војно присуство Уједињених Нација на Косову и Метохији.

Он је истакао да Русија остаје доследна поштовању мађународног права и да ће наставити да подржава Србију када је у питању њена борба да заштити територијални интегритет на својој покрајини Косово и Метохија.

Косачов је поновио став Русије да свако решење косовскометохијског питања треба тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 и Устава Републике Србије.

На састанку са групом депутата Савета Федерације Русије, међу којима су били и Валериј Рјазанскиј, председник посланичке групе пријатељства са Србијом, као и чланови ове посланичке групе, Александар Карељин и Евгениј Савченко, Поповић је истакао да је Србија посвећена даљем унапређењу политичке и економске сарадње две земље, која је на највишем нивоу захваљујући најближим личним односима два председника Александра Вучића и Владимира Путина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)