ДАНАС ЈЕ ДИВНО БИТИ СРБИН У ПРАГУ: Председник Србије у Чешкој, Земан се извинио због бомбардовања Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг

18. 05. 2021. у 11:33 >> 18:27

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић започео је данас у Прагу званичну посету Чешкој.

ДАНАС ЈЕ ДИВНО БИТИ СРБИН У ПРАГУ: Председник Србије у Чешкој, Земан се извинио због бомбардовања Србије  (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Printscreen

ВУЧИЋ СА ВОНДРАЧЕКОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Посланичког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком и том приликом уписао се у Књигу почасних гостију Посланичког дома.

ВУЧИЋ ОБИШАО ПАРЛАМЕНТ ЧЕШКЕ

Председник Србије Александар Вучић посетио је парламент Чешке и одржао састанак са председником Посланичког дома Радеком Вондрачеком.

Вучић се након тога усписао у Књигу почасних гостију Посланичког дома.

Председник Србије ће данас у оквиру дводневне посете Чешкој посетити и Сенат Чешке Републике.

Председник Сената Чешке Милош Вистрчил ће тим поводом у част српског председника приредити вечеру.

Вучић ће се потом уписати у Књигу почасних гостију Сената.

ПРЕДСЕДНИК ОБИШАО КАТЕДРАЛУ СВЕТОГ ВИТА

Председник Вучић у пратњи кардинала Доминика Дука, надбискупа прашког и примаса чешког, обишао је катедралу Светог Вита, Светог Вацлава и Светог Војтјеха.

Србија очекује већу подршку Чешке

Вучић је у изјави за медије из Прага рекао да очекује још већу подршку Чешке Србији.

Вучић је рекао да је Чешку замолио и за подршку у дијалогу Београда и Приштине.

- Милош Земан је велико интелектуално име Европе - истакао је Вучић и додао да је Земан два пута победио на своје име и да ужива велики ауторитет.

- Ми не тражимо све, већ правду, могућност не да ми добијемо све, већ могућност да не изгубимо све, а да други добију све. Мислим да је то правично - рекао је Вучић.

Фото: Принтсцреен

Вучић је рекао да не зна који је споменик у овом делу света угроженији од Дечана.

- За нас је важно да се зна да Дечани припадају и српској културној баштини и светској културној баштини - истакао је председник Србије.

Обраћање након састанка

Милош Земан рекао је да су разговарали о традиционалном српско-чешком пријатељству.

Напоменуо је да је Србија да је традиционални пријатељ Чешке, која је током историје била изневерена.

- Србија нам је изразила подршку, а ми смо је бомбардовали. Одмах да кажем да се извињавам за бомбардовање СРЈ. Била је то грешка. Ја бих као човек замолио српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило - казао је Земан.

Председник Србије рекао је да зна у данашње време није популарно говорити о искреном пријатељству.

- Живимо сувише брже животе, али оно што сам данас доживео у Прагу, гостопримство које је Србија видела је нешто што ме је дубоко дирнуло, као и речи председника Земана, храброг човека који се не додворава никоме - рекао је Вучић и напоменуо углед који Земан има у свету.

- Хоћу да му се захвалим за дивне речи и могу да кажем да ће Српски народ доживљавати чешки не само као пријатељски, већ и братски народ.

- Ја сам познат као човек који се не додворава никоме, неко сам ко уме овакве ствари да поштује, српски народ неће заборавити ове речи, јер оно што је он данас изговорио око бобардовања Србије нико није. Захвалност на томе никада неће престати - рекао је председник Србије.

Председник је открио да ће Земан пре краја године посетити Србију.

Вучић је рекао да ће се данас и сутра водити разговори са многим чешким компанијама, попут Шкоде.

- Наш економски развој и сарадња су све већи и већи. Осми трговински развој Србије јесте Чешка, а ако се оствари све о чему смо данас причали може доћи и на пето или шесто место. Много компаније на територији Србије има које су Чешке, дакле, са свима њима ћемо разговарати и омогућити најбоље услове за сарадњу са Србијом.

- Омогућићемо најбоље услове за сарадњу. У овој години, у прва три месеца имамо раст трговинске размене од 18,5 одсто. Ако тако будемо наставили, у наредних неколико година можемо да дођемо до две милијарде трговинске размене.

Напоменуо је да је Србија уз Литванију била земља са највећом стопом раста у Европи.

У овом, "не тако лаком послу", казао је Вучић, улогу ће имати и чешке компаније.

- Прихватили смо идеју чешког министарства да добијемо додатну обуку за пореску политику - рекао је Вучић.

- За мене је то додатна обавеза да се борим за српско - чешко пријатељство - додао је Вучић.

Истакао је захвалност на ордену који је деобио од Земана, и рекао да розета за њега значи "велику част".

- Ова розета коју Милош носи, дао сам му ја, али ово што ја данас носим на реверу на свом сакоу за мене представљају додатну обавезу и одговорност да радим на пријатељству Чешке и Србије! Хвала вам на свему што сте приредили за Србију, дивно је бити Србин и посетити Чешку, хвала вам на свему председниче, нећемо заборавити ваше данашње речи. Хвала свима и живеле Србија и Чешке - рекао је Вучић.

ПОЧЕО ТЕТ-А-ТЕТ САСТАНАК

После ове церемоније почео је тет-а-тет састанак председника две земље, а затим ће уследити пленарни састанак делегација Републике Србије и Чешке Републике, које ће предводити председници Вучић и Земан.

Свечани дочек и одликовање за Вучића

Вучића је уз војне почасти и интонирање химни две земље дочекао у Прашком замку председник Чешке Милош Земан, након чега је уследила је церемонија доделе одликовања.

На овој церемонији председник Чешке Земан уручио председнику Вучићу "Орден белог лава, а председник Србије чешком колеги Земану "Орден Републике Србије на ленти"(одликовање из 2020)

Орден којим је одликован председник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично председник, а између осталих добили су га и и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Карлос Први, Лех Качински...

Подсетимо, после састанака предвиђено је обраћање медијима председника Вучића и Земана, а потом ће председник Чешке ће затим организовати свечани ручак у част председника Србије Вучића.

После ручка планирано је уписивање у књигу почасних гостију Прашког замка.

Председник Србије ће првог дана посете имати одвојене сусрете и са председником Посланичког дома Парламента Радеком Вондрачеком и с председником Сената Милошем Вистрчилом.

Другог дана посете планиран је састанак с премијером Андрејем Бабишом. Током дводневног боравка у Прагу, Вучић ће разговарати и с бројним привредницима земље домаћина.

Иначе, посета председника Вучића је прва посета у Чешкој тог ранга од избијања пандемије вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

ПОТРЕБАН ВАМ ЈЕ НАЈБОЉИ ИНТЕРНЕТ: А1 Србија је мрежа у коју прелази највећи број корисника у Србији