ВРАЋАЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Кружи нови нон-пејпер, садржи 16 тачака

Novosti online

16. 05. 2021. у 14:01

НЕМАЧКИ политички магазин Зуерст објавио је нови нон пејппер непознатог аутора који ових дана циркулише по канцеларијмаа европских политичара, а тиче се односа Београда и Приштине. Документ предвиђа повратак Косова и Метохије под суверенитет Србије на 99 година.

ВРАЋАЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Кружи нови нон-пејпер, садржи 16 тачака

Фото: П. Милошевић/Танјуг/Зоран Жестић

Садржи 16 тачака, а назива се као предлог својеврсног "партнерства" између Београда и Приштине.

Магазин напомиње да нон-пејпери функционирају као дипломатски пробни балони, па су због тога непотписани, да би се њихова садржина врло лако могла оспорити као нереална.

- Стране су се усагласиле да ће сви грађани на Косову (и Метохији) уживати без дискриминације једнака права и слободе у складу са најбољом праксом утврђеном Универзалном декларацијом о људским правима и оба Устава, са посебном пажњом на 873.000 косовских Албанаца који поседују држављанство Републике Србије - наведено је, између осталог, у предлогу којег је објавио Зуерст.

Замишљено је да обе стране подржавају стварање признате самоуправе на Косову и Метохији, укључујући пуно учешће чланова свих националних заједница у доношењу политичких одлука, са кључном улогом ОСЦЕ-а у подстицању изборног процеса. Текстом је предвиђено и да су се "укључене стране сложиле о неопходности одржавања избора на свим нивоима на Косову (и Метохији) и у Србији до априла 2022".

- Под покровитељством укључених страна, постизборно Косово (и Метохија) којим управља покрајински гувернер, оствариће 99 година посебног статуса у Србији. Гувернер истовремено има функцију једног од потпредседника Скупштине Србије.

ЗАЈЕДНИЧКО ТРЖИШТЕ, БРЗ И БЕСПЛАТАН ПРОЛАЗАК НА ПРИЈЕЛАЗИМА

Овим нон пејпером предвиђено је да обе стране приступе заједничком тржишту без двоструких царинских поступака, осигуравајући брзи и бесплатни пролазак унутар важећих унутрашњих административних прелаза.

- Укључене стране сложиле су се да самоуправна покрајина Косово (и Метохија) има своју заставу и грб који садрже елементе јединства и право да се самостално придружи и присуствује регионалним економским, културним, спортским и образовним форумима - наводи се даље у документу.

Предвиђено је да "Стална Мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама настави да изражава законодавно, територијално и популационо јединство Републике Србије, а представник самоуправе покрајине Косово (и Метохија) постат ће стални део ове мисије".

(Ослобођење.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)