ВУЧИЋЕВ "АМАНДМАН" О ГРАНИЦАМА УНЕО ПОМЕТЊУ: Лидери региона још нису усагласили нови предлог закључака

Novosti online

16. 05. 2021. у 11:52

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић унео је потпуну пометњу пред Самит Процеса Брдо-Бриони, јер још није утаначен предлог закључака који би по завршетку скупа лидера региона требало да прихвате сви учесници, сазнају незванично "Новости".

ВУЧИЋЕВ АМАНДМАН О ГРАНИЦАМА УНЕО ПОМЕТЊУ: Лидери региона још нису усагласили нови предлог закључака

Д.Миловановић

Подсетимо, први човек Словеније Борут Пахор приликом недавне посете Београду покушао је свом домаћину Вучићу да подметне кукавичије јаје у виду усаглашених закључака, а који би подразумевали непроменљивост граница у нашем региону.

Први човек Србије инсистирао је међутим да се у документ убаци одредба о поштовању државних међа које су утемељиле Уједињене нације.

Фото: Танјуг

Овај његов захтев, очигледно је помутио планове балканских лидера тако да још нису усагласили коначну верзију текста.

Амандман председник Србије не одговара оним политичким факторима који признају лажну државу Косово, с обзиром на то да УН не признају лажну државу, те признају целовиту Србију као равноправну чланицу УН.

Самит Брдо-Бриони требало је да буде одржан прошле године на десету годишњицу иницијативе прво на пролеће па на јесен, али је оба пута одложен због пандемије ковида-19.

Процес Брдо-Бриони је заједничка словеначко-хрватска иницијатива коју је 2010. покренуо тадашњи словеначки премијер Борут Пахор ради "јачања узајамног поверења и помоћи земљама западног Балкана на путу ка ЕУ". Од 2013. састанци се одржавају једном годишње, сваке године у другој земљи.

На самиту у понедељак лидери земаља учесница обележиће 10. годишњицу покретања Иницијативе и, како је најављено, „поново „потврдити и ојачати посвећеност наставку процеса проширења ЕУ“ али и „разменити мишљења о актуелним питањима у неформалној атмосфери“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)