СРБИМА БЕЗ КФОРА ПРЕТИ НОВИ ПОГРОМ: Војни аналитичари стрепе за мир на КиМ, ако би се повукле међународне трупе

С. С. Р. - Д. Р. Ђ.

15. 05. 2021. у 09:00

ПОВЛАЧЕЊЕ снага Кфора са Косова и Метохије било би кршење Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, а наш народ би био у опасности од новог егзодуса, оцењују саговорници "Новости" после вести да наше безбедносне службе имају информације да ће једна велика сила тражити одлазак међународних трупа из јужне српске покрајине.

СРБИМА БЕЗ КФОРА ПРЕТИ НОВИ ПОГРОМ: Војни аналитичари стрепе за мир на КиМ, ако би се повукле међународне трупе

Фото Танјуг

Према анексу 2 Резолуције 1244, на КиМ мора да буде обезбеђено "међународно безбедносно присуство, уз суштинско учешће НАТО под јединственом командом и контролом, овлашћено да успостави безбедно окружење за све људе на Косову, као и да олакша безбедан повратак свих расељених лица и избеглица њиховим домовима".

Професор међународног права Бојан Милисављевић каже, за "Новости", да Резолуција 1244 обавезује државе чланице НАТО, и саму Алијансу, што значи да би са правне тачке гледишта самовољно повлачење Кфора било кршење ове резолуције, јер он није властан да сам укида свој мандат:

- И поред тога, НАТО би де факто могао да оде са КиМ, али то не значи да би прошао мандат безбедносног присуства који Резолуција налаже. То значи да би СБ могао да на КиМ пошаље своје безбедносне контингенте који би имали одређене секторе и који би били под надзором УН.

Ипак, и о слању снага УН, одлуку би морао да донесе СБ, а с обзиром на то да тамо седе државе са правом вета, које би томе могле да се успротиве, попут САД, питање је да ли би таква одлука могла да прође.

Милисављевић, међутим, сматра да је информација о захтеву да се Кфор повуче пласирана више као вид притиска на Србију у сусрет новим нон-пејперима, јер би такав потез био сувише радикалан и, чак, не би ишао ни у прилог самој Алијанси.

Бивши официр Контраобавештајне службе Љубан Каран каже, за "Новости", да све личи на смишљену акцију у којој ће једна велика сила затражити повлачење Кфора, а по интерном договору, то ће прихватити и остали:

- У току је систематско наоружавање паравојске тзв. Косова, у томе се баш жури, иако нема објективне потребе. Ту је и војни камп на брду Црнуша, па приче о оснивању хрватског кампа... Могуће је да Србија буде стављена пред свршен чин, да НАТО који руководи Кфором повуче јединице, а онда, док се свет организује да уведе неке друге трупе, на шта, на пример, САД могу да уложе вето, Срби могу да остану у опасности и да буду протерани. Њих тзв. војска Косова директно угрожава.

Портпаролка МСП Русије Марија Захарова рекла је да су мисије на Космету "обавезне да предузимају мере за осигурање безбедности верских објеката и верника и да Русија упорно позива на то". Осудила је насиље "радикалних Албанаца, које годинама траје над Србима".

ПОТРЕБАН ПРИСТАНАК СВИХ ЧЛАНИЦА

НЕИМЕНОВАНИ официр НАТО изјавио је за портал "Косово-онлајн" да је њихова мисија Кфора успостављена на основу Резолуције 1244 СБ:

- Све одлуке у НАТО, укључујући и останак Кфора, доносе се консензусом свих 30 савезника. НАТО годинама доприноси стабилности Западног Балкана и остаје посвећен региону.

ЦРНА РУПА

ЗАХАРОВА је у петак, после нових напада на српске цркве на КиМ, рекла да су радикални Албанци претворили Косово у "криминалну црну рупу Европе":

- То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)