НА "МЕНИЈУ" И ДАТУМ ДИЈАЛОГА: Спремне теме за састанак балканских лидера у Бриселу, могућ разговор о нон-пејперима

Д. М. - Г. Ч.

13. 05. 2021. у 09:00

ВЕЧЕРА за лидере Западног Балкана, коју следећег уторка организује европски шеф дипломатије Ђозеп Борељ, требало би да буде преломна за наставак дијалога Београда и Приштине.

НА МЕНИЈУ И ДАТУМ ДИЈАЛОГА: Спремне теме за састанак балканских лидера у Бриселу, могућ разговор о нон-пејперима

Фото Танјуг

Како сазнајемо из бриселских дипломатских извора, Борељ ће настојати да убеди премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија да дијалог буде у врху приоритета његове владе и да се утаначи датум нове рунде разговора. Није искључено ни да на маргинама неформалне вечере дође и до сусрета Куртија и премијерке Србије Ане Брнабић.

Наши саговорници тврде да у врху ЕУ желе да се дијалог на највишем политичком нивоу Београда и Приштине настави пре 24. и 25. јуна, за када је заказан Савет за опште послове ЕУ, на којем би се расправљало о проширењу и донели одређени закључци.

На већ традиционалној вечери шест лидера региона са шефом дипломатије ЕУ биће размотрена целокупна политичка ситуација на Балкану. Очекује се да се дебатује и неколико тзв. нон-пејпера са предлозима решавања отворених питања на Балкану, који су се појавили у последњих месец дана и у којима се чак предлаже и промена граница по етничком принципу.

У понедељак је у Бриселу одржана дебата шефова дипломатија земаља чланица ЕУ заснована на Борељовом нон-пејперу, у којем се констатује да Западни Балкан треба да буде у геополитичкој орбити Уније јер се, како каже, у супротном отвара простор тзв. трећим актерима попут Русије, Кине, Турске и арапских земаља.

Позиције Србије добро су познате и њих ће премијерка потврдити и на вечери у Бриселу. Београд је спреман за наставак дијалога и проналажење компромисног решења у којем једна страна неће добити све, а друга изгубити све, уз инсистирање да Приштина испуни обавезе из до сада потписаних споразума.

ГУСТ РАСПОРЕД САСТАНАКА

ПРЕМИЈЕРКА Брнабић 18. маја путује у Брисел, председник Александар Вучић биће тог дана у званичној посети Прагу. Председница Владе данас ће у Атини учествовати на Економском форуму Делфи, на чијим маргинама ће се састати са премијерима Црне Горе и Грчке, Здравком Кривокапићем и Киријакосом Мицотакисом, као и са председницом Грчке Катерином Сакеларопоулоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)