ЗАШТО ЈЕ ОПАСНО ДА КАРАЏИЋ СЛУЖИ КАЗНУ У БРИТАНИЈИ? У затвору на Острву 2010. године муслимани тешко ранили Радослава Крстића, генерала ВРС

Новости онлајн

12. 05. 2021. у 17:42

КАКО је саопштено из британске Владе, Радован Караџић биће пребачен у затвор у Великој Британији на издржавање остатка затворске казне.

ЗАШТО ЈЕ ОПАСНО ДА КАРАЏИЋ СЛУЖИ КАЗНУ У БРИТАНИЈИ? У затвору на Острву 2010. године муслимани тешко ранили Радослава Крстића, генерала ВРС

Архива

Британски шеф дипломатије Доминик Раб је навео у саопштењу да би Велика Британија требало да се поноси чињеницом да је "од подршке Уједињеног Краљевства да осигура његово хапшење, до затворске ћелије са којом се сада суочава, подржала 30 година тражења правде за гнусне злочине".

Још увек није прецизирано у ком британском затвору ће Караџић наставити издржавање казне. Но, поставља се питање како ово може даље утицати на безбедност Караџића у ћелији на Острву?

У светлу овог питања важно је поменути случај Радислава Крстића (66), генерала Војске Републике Српске, који је 2010. године нападнут у затвору "Вејкфилд" у Западном Јоркширу, а који је у Велику Британију пребачен из Хашког трибунала на издржавање казне од  35 година затвора, на коју је осуђен због помагања у извршењу наводног геноцида у Сребреници.

Фото: АП Пхото

Радослав Крстић

Радислав Крстић тешко је повређен по врату и лицу у 2010. године, када је нападнут у затвору "Вејкфилд".

- Оца су напала напала тројица исламиста и нанела му повреде по глави и врату - рекла је тада за "Новости" Тамара Крстић, кћерка повређеног бившег команданта Војске РС.

- Откако је дошао у затвор ова група нападача га свакодневно провоцира и малтретира. Због њих је за седам месеци само два пута изашао из ћелије. О претходним инцидентима обавештен је и Суд за људска права у Стразбуру.

Крстићеви нападачи Индрит Краснићи, Илијас Калид и Квам Огумбији били су смештени у истом павиљону као и Крстић. После напада осуђени су казнама од шест до 12 година затвора за намерно наношење тешких повреда. Индрит Краснићи је иначе већ осуђен на доживотни затвор јер је мучио и убио 16-годишњу девојку у Ридингу.

Суд у Великој Британији доделио је одштету од 52.500 фунти или 70.000 евра генералу Радиславу Крстићу, због напада у затвору "Вејкфилд".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)