ИЗИГРАЛИ СРБЕ, АЛИ И АРИФИЈА: Албанске партије у Прешеву формирале власт без наших сународника и победника

Ј. Стојковић

10. 05. 2021. у 21:00

НА конститутивној седници, која је у понедељак одржана у Прешеву, формирана је власт у којој се нису нашла два одборника Српске листе, као ни партија досадашњег председника Општине Шћиприма Арифија, иако је освојила највећи број гласова на локалним изборима одржаним 28. марта.

ИЗИГРАЛИ СРБЕ, АЛИ И АРИФИЈА: Албанске партије у Прешеву формирале власт без наших сународника и победника

Потписивање коалиционог споразума / Фото ФБ

Вече уочи седнице потписан је коалициони споразум албанских партија које су се, како је речено, ујединиле против Арифија, јер у њему "виде продужену руку Александра Вучића". Према том договору, на власти ће бити Партија за демократско деловање (ПДД), Демократска партија Албанаца (ДПА), Покрет за реформе - Сами Салиху и Демократска унија Албанаца.

Ове странке имају већину од 22 одборника у парламенту који броји 38 места, док у власти неће бити Алтернативе за промене досадашњег председника општине Арифија, иако је појединачно освојила највише мандата - 14. Настављена је и пракса претходника, који су после 18 година присуства представника Срба у институцијама, одлучили да у њима треба да буду само Албанци.

Како је предвиђено споразумом, за председницу општине изабрана је Ардита Синани (ПДД), њен заменик је Рагми Мустафа, лидер ДПА, а након две године они ће заменити функције. Њих двоје већ су раније обављали дужност председника општине Прешево. На заседању у понедељак за председника парламента изабран је Сами Салиху, а за његовог заменика Шпат Алију.

Бранко Трајковић, председник Општинског одбора СНС, каже за "Новости", да ниједна албанска партија није разговарала са њима о евентуалној коалицији. Он каже да су напустили седницу након верификовања мандата, јер није обезбеђен симултани превод са албанског на српски.

Ненад Митровић, народни посланик СНС из Бујановца, каже да није изненађен развојем догађаја, али је сигуран да ове албанске партије, које имају потпуно различите програме, могу дуго да опстану заједно:

- Албанци у Прешеву, као и у Бујановцу, и даље раде по инструкцијама из Тиране и причају о тзв. свеалбанским коалицијама. Избацивање странке Арифија из власти показују да та свеалбанска коалиција губи смисао и да су у питању други интереси. Након овога доводи се у питање и опстанак тзв. свеалбанске коалиције у Бујановцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

NN

11.05.2021. 08:49

Срби су изиграни и на изборима у Херцег Новом. Али, тамо су режисери сами Срби: Мандић, Бечић, Кривокапић. Смена генерација у ДПС-у, уз елиминацију два задња слова из назива партије. Све то, под диригентском палицом Мила Ђукановића и благословом Амфилохија Радовића. Али, "независни Монтенегро је најљепши пројекат спољне политике Њемачке и ЕУ", како тврде Њемци, и то иде својим током, а овај побројани српски несој изнедриће нове Грађање, државе Грађанске са Грађанском Црквом. Психијатријски феномен у коме ће до екстазе уживати педофилна "света столица" и сједиште те "Цркве". Ватикан. Гај, Штросмајер, Рачки и Сакцински, али, чуш, и Ристо и Фра-не Милобар, могли би васкрснути од среће. Само у којој ће цркви запалити свијеће - Светосавској, јединој у српској земљи Црној Гори. А како ће се дјеца "Демократа"? Према споменутом пројекту, једном "up/date" варијантом србо.католичког вјековног узалудног покушаја бјежања од сопства: крпе од "шаховница" и п пребојених шиптарских застава, са златним обрубом - свуда око њих, по 24 сата - да их опомену тко су и шта се од њих очекује. Но, већа ће им мука бити, све до самосагоревања, што ће Срби и даље живјети међу њима, а посебно равнодушност "србијанаца" према њима и њиховој пролазној држави, са акцентом на "а" Грађанској. Здраво нам били "војводе и сердари, соколови, грофови, госпари, легенде, јуначине белосветске, кнежеви, краљеви", и данас - грађани. Нека буде што бити не може, у - Ријалити Грађанској.