ВУЛИН ПОРУЧИО: Академик Марковић је правио Покрет социјалиста са идејом да буде левица која зна шта је национално

Новости онлајн

08. 05. 2021. у 20:47

- АКАДЕМИК Марковић је правио Покрет социјалиста са идејом да буде левица која зна шта је национално - истакао је председник Покрета социјалиста Александар Вулин на промоцији књиге о животу и раду Михаила Марковића, хуманисте, научника, друштвеног радника и оснивача Покрета социјалиста.

ВУЛИН ПОРУЧИО: Академик Марковић је правио Покрет социјалиста са идејом да буде левица која зна шта је национално

Фото: Новости

Говорећи о животу и стваралаштву Михаила Марковића, Вулин је истакао да је Марковић био бескомпромисан и да су његова уверења била вреднија од његове главе. 

Лидер ПС-а је истакао да је Марковић увек сматрао и говорио да је човек мера свих ствари и да колико је човек срећан, толико је и једно друштво срећно и успешно. 

- Увек је говорио да је човек мера свих ствари, колико је човек срећан и успешан, толико је и друштво срећно и успешно. 

- Никада од њега нисте могли да осетите горчину изневерених идеала. Вредности које је он заступао су за њега биле толико велике, толико савршене, да та ситна људска несавршеност, као што је његово отпуштање са факултета или занемаривање правог идеолошког правца, како је он то сматрао, нису вредни помена. У потпуности је био спреман да се до краја бори за своје идеје - поручио је Вулин.  

Михаило Марковић

Он је подвукао да је академик Марковић правио Покрет социјалиста управо са идејом да то буде левица која зна шта је национално и да никада није допуштао да неко каже да су Срби лош народ који треба да се утопи и нестане. 

- Михаило је био доказ да године не умањују левицу, не умањују левичарску орјентацију, не умањују потребу човека да воли друго људско биће и да буде уз њега зато што му је тешко. Левицу чини једнакост, правда, осећај солидарности, свако би то био, али Михаило је заиста то био. Марковић је био немилосрдан и према својим идеалима што је изузетно ретка особина, мењао се само у складу са суштином левог учења. 

Михаило је препознао једину и суштинску грешку левице 20. века, занемаривање националног. Он је знао да је суштина свих ствари човек, а човек да би био срећан, он мора да зна ко је, да зна одакле је, да зна које су вредности које га чине вредним понављања. Да би знао у чему је његова врлина, он мора да се наслони на оног ко је био пре њега. Никада није помислио да каже да су Срби бољи од других народа, али никада није ни помислио да допусти да неко каже да су Срби лошијии од других народа, да треба да нестану и да се утопе. 

- Правио је Покрет социјалиста са идејом да буде левица која зна шта је национално - закључио је председник Покрета социјалиста током свог излагања на промоцији књиге посвећеној Марковићу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)