ХРВАТСКИ КАМП ИДЕ ПРЕД САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН? Поводом планова Загреба на територији КиМ - Вучић ће разговарати са челником НАТО

Д. МИЛИНКОВИЋ / Д. ЗЕЧЕВИЋ

08. 05. 2021. у 09:00 >> 22:51

НА опасност да читав Балкан буде уздрман због плана Загреба да формира војни камп на Косову и Метохији, Београд ће најпре обавестити врх НАТО, а ово питање могло би да буде отворено и на Ист Риверу, пред Саветом безбедности Уједињених нација, по чијој Резолуцији 1244 су међународне трупе и распоређене у покрајини.

ХРВАТСКИ КАМП ИДЕ ПРЕД САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН? Поводом планова Загреба на територији КиМ - Вучић ће разговарати са челником НАТО

Фото МОРХ / М. Чобановић

Према нашим информацијама, аргументи Србије биће да повећање броја хрватских војника у мисији Кфора са садашњих 34 на скоро 120 неће, пре свега, бити добра порука за Србе који живе на КиМ и чија је безбедност иначе свакодневно угрожена. То би значило и да ће Хрватска убудуће имати чак четири пута више својих војника на КиМ, од рецимо, Велике Британије, и скоро дупло више од Немачке. Посебно је алармантно што Хрвати желе свој засебан војни камп на косовској територији, а не да буду стационирани у некој од постојећих база, у којима је тренутно 3.342 припадника Кфора из 27 земаља.

Наводно, Хрвати су "пикирали" подручје Пећи и ту би могао бити лоциран и њихов војни камп. За почетак ће њихова чета бити смештена у оквиру постојећег кампа Кфорове регионалне команде "Запад".

Председник Србије Александар Вучић оштро је јуче узвратио, наводећи да Србија жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, али да поступци и изјаве из Хрватске нису израз поштовања према нашој земљи:

- Могли су да одбију Кфор, али су са намером донели такву одлуку да би додатно унизили Србију. Примили смо поруку и разумели. Србима на КиМ који су због овога забринути поручујем да се не брину. За неколико дана ићи ћу у Брисел где ћу разговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, јер желимо да избегнемо сукобе и сачувамо мир. Свима који мисле да ће бити нових "Олуја", нових погрома и протеривања, моја порука и гаранција је да се то неће десити - истакао је Вучић, додајући да су "сви они јаки, али да то што су планирали неће да се догоди".

Упозорење ускоро састанак Столтенберга и Вучића, Фото АП

Указао је и да Хрватска, иако је признала независност Косова, не може да се прави да не зна шта Србија мисли о КиМ, да се прави да не зна да је то наша територија и да на њој живи велики број Срба који имају сећање на страдања у прошлости. Вучић је навео и да ће порука бити послата и данас из Градине, где ће се обележавати пробој и страдање српских жртава у Јасеновцу, као и победа над нацизмом у Другом светском рату.

Наши саговорници сматрају да би намере Хрватске, које је њихов министар спољних послова Гордан Грлић Радман открио приликом посете Приштини - и то тако што их је увио у плашт лицемерних изјава да је то у корист мира и стабилности - могле да доведу регион на ивицу нових конфликата, поготово имајући у виду да ово није први "антисрпски" потез Загреба када је реч о КиМ.

БЕЗ ПРОМОЦИЈЕ РАЗМЕНЕ ТЕРИТОРИЈА

АМЕРИЧКИ амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је да ни САД ни њиховим европским партнерима није у интересу да промовишу било какву размену територија. Упитан да ли је Вашингтонски споразум основа за наставак преговора између Београда и Приштине, нагласио је да је Бајденова администрација прихватила споразум, али да то не значи да је тај документ једина скица за разговор. Прецизирао је да постоје "политички елементи о којима није било речи у Вашингтонском споразуму".

Пре само неколико дана Хрватска се отворено понудила и да помогне Приштини да формира своју "војску", а појавиле су се и информације да би ова суседна држава могла у заштиту да узме и бивше лидере терористичке ОВК којима се суди у Хагу и да гаранције Хашиму Тачију и осталима да се бране са слободе.

Шеф парламента Ивица Дачић узвратио је на Радманове поруке "о повећању безбедности у региону" поруком да би та безбедност сигурно била већа ако би Русија направила војни камп на КиМ или када би Србија отворила такав камп у Републици Српској:

- Ове најаве Хрватске требало би и да имају чвршћу осуду међународних организација. Надам се и да ће се та тема наћи и у Савету безбедности УН, наравно, ако у томе има и трунке истине. Јер, то да ће Хрватска направити војни камп на КиМ је нешто што се граничи са научном фантастиком. Нити је Хрватска нека велика војна сила, нити за то постоје неке правне могућности ако би се за то гледала Резолуција 1244 - навео је Дачић.

Дачић је указао и да Хрватска овим наставља своју антисрпску делатност у региону, односно, да је у последње време почела Албанце да назива својом браћом. Додао је да они и јесу "браћа по оружју" из Првог и Другог светског рата, када нису пуцали само на Србе, већ и по савезницима - Американцима, Британцима, Французима. Зато га и чуди што они ћуте на најаве из Загреба.

Фото В. Н.

За директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића нема дилеме да је намера Хрватске да инсталира војни камп у покрајини - отворена провокација Србије:

- То је најотворенија претња по мир и стабилност у региону Западног Балкана, али и Србима који су остали да живе на територији наше јужне покрајине. Тиме се директно крши и Резолуција 1244, јер је распоређивање војника на КиМ могуће само у складу са овим документом и ничији снови о војним окупацијама не могу то поништити. Зато очекујем јасну и недвосмислену реакцију званичника ЕУ, која мора стати на пут оваквом звецкању оружјем, које долази од земље која је чланица Уније.

И градоначелници десет општина са српском већином на КиМ најоштрије се противе најави Хрватске:

- Ово буди сећања на погром, али и акције етничког чишћења "Бљесак" и "Олуја", иза којих су остала спаљена српска села и градови, убијени и нестали Срби. Боље би било да је хрватски министар најавио отварање фабрика, а не да звецка оружјем - наводи се, између осталог, у саопштењу градоначелника.

Представник Српске листе Игор Симић указао је да се косовски Срби након најаве из Загреба осећају угроженије него пре тога и нагласио да би то, ако се обистини, од 1999. до данас била најдиректнија претња миру и кршење Резолуције 1244.

* * * * * * * * *

ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ХРВАТСКОЈ
ПРЕСТАНИТЕ ДА ОБМАЊУЈЕТЕ ЈАВНОСТ

МИНИСТАРСТВО иностраних и европских послова Републике Хрватске, уколико му је искрено стало до унапређења односа и регионалне стабилности, мора да престане да обмањује јавност и потхрањује неистине и стереотипе о Србима и Србији - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије. - Република Хрватска, као чланица НАТО и једна од земаља контрибутора Кфора, има и могућност и право да у прописаним међународно-правним оквирима учествује у међународним војним снагама на Косову и Метохији, међутим, с обзиром на тешку и трауматичну историју српско-хрватских односа, пријатељ и добронамеран комшија не би смео да са одушевљењем и сладострашћем распоређује додатне контингенте својих трупа на територији коју сусед доживљава као интегрални део своје државе. Министар Никола Селаковић каже је из тих разлога, "разумљиво што Срби на Косову и Метохији, али и остатку Србије, хрватску милитаризацију наше јужне покрајине не доживљавају као допринос миру и сигурности, већ као претњу". Српски шеф дипломатије каже да је Србија на пољу права на образовање и неговање културног идентитета допринела очувању хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширењу профила у школама на хрватском језику, оснивању лектората на хрватском, пружила подршку друштву "Јелачић"... Када је реч о политичкој заступљености Хрвата у институцијама и органима власти Републике Србије, паралеле са Хрватском се не могу правити, јер се ни по броју ни по процентима не могу поредити српска мањина у Хрватској и хрватска у Србији, али Србија је отворена да, у сарадњи са Хрватским националним већем, учини добронамерне и пријатељске искораке како би се Хрватима учинили уступци и на том плану.

Фото П. Милошевић

Иначе хрватско Министарствo спољних послова је након посете министра Гордана Грлићa Радмана Приштини навело да је су хистеричне спекулације из Србије усмерене против Хрватске а које алудирају на другачије војне и сличне активности Хрватске на Косову смешне и апсурдне. Из МСП Хрватске поручује да се "овим апсурдним, неистинитим и нетачним инсинуацијама покушала скренути пажња са увођења четвртог, тзв. буњевачког језика, у званичну употребу у Суботици и да је циљ разбијање хрватског националног корпуса у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)