"НУДЕ" СЕВЕР ДА ПРОГУТАМО ПРИЗНАВАЊЕ: Наводни француско-немачки нон-пејпер о Косову - пробни балон који крије замку

Д. Р. Ђ.

28. 04. 2021. у 08:00

ТАКО лукаво написано могао је да направи само неко ко је присуствовао састанцима од почетка, јер ту су ствари које би се Србима допале, а онда једна кључна и ужасна коју треба ми да испоручимо - признавање независног Косова. Порука је - ево вам Срби 90 одсто ствари које су мање важне, али најважнију ствар ви треба да испоручите нама. То је за нас неприхватљиво.

НУДЕ СЕВЕР ДА ПРОГУТАМО ПРИЗНАВАЊЕ: Наводни француско-немачки нон-пејпер о Косову - пробни балон који крије замку

Косовска Митровица / Фото Танјуг

Ово је реакција председника Србије Александра Вучића на нон-пејпер, чији су наводни аутори Француска и Немачка, а који се појавио у приштинским медијима. Према документу који цитира "Коха", на "Косову" би се створио "аутономни округ северног Косова" у складу са законима и уставом Косова, СПЦ ће имати "привилегован статус", док би Србија после ратификације правно обавезујућег споразума била дужна да "не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама". План је и да се преговарачки процес заврши пре краја фебруара 2022. године.

У тексту се наводи да би стране требало да се договоре о успостављању "аутономног округа северног Косова" као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову, која би имала право регулисања закона на регионалној основи у областима економије, финансија, власништво над инфраструктуром, културом, образовањем, здравством, социјалном заштитом, правосуђем, полицијском службом, урбаним развојем и европском сарадњом, у складу са уставом Косова и законодавством локалне самоуправе. Аутономни округ Северно Косово обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села. Напомиње се, такође, да ће се процес темељити на неколико кључних елемената, поштујући Париску повељу, Завршни акт из Хелсинкија и водећа начела Контакт групе за одређивање статуса Косова из 2005. године и осигуравање свих договора постигнутих током дијалога у Бриселу.

- Тај текст није избачен тек тако. Смишљао га је неко ко је много паметан и фантастично упућен у процес дијалога. Око 50 људи у свету бави се питањем Косова и сумњам да би аутор могла да буде једна паметна жена, јер нико други не би могао тако да умрежи различите захтеве Приштине и Београда. То можемо да знамо ја и једно техничко лице из Приштине, пошто смо обоје присуствовали свим састанцима - казао је Вучић.

Први човек Србије навео је да му нико није показао поменути папир:

- Полако, видећемо. Тек ћемо да анализирамо политичке мотиве за тај нон-пејпер, шта се тиме поручује нама, а шта другој страни. Више брига ми је задао овај него онај први први нон-пејпер (који је наводно у ЕУ послао словеначки премијер Јанша).

Упитан да ли је ово пробни балон или прејудицарање решења, Вучић је рекао да му делује неприхватљиво, али да тек треба да се анализира и да се види да ли су његове сумње оправдане. Иначе, у документу се даље предлаже да ће "свака страна, према међународном праву, поштовати суверенитет, територијални интегритет и независност друге стране", као и да стране потврђују да ће регулисати своје границе и разграничити се само узајамним договором, да ће спорове решавати мирним путем и да ће се суздржати од претњи или употребе насиља у складу с европским духом решавања спорова дијалогом.

- ЕУ би у име обе стране требало да ангажује независно тело за разграничење између страна - стоји у документу.

Ипак, амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде у уторак је рекао да је немачко-француски нон-пејпер о оквиру за дијалог - лажна вест, али је и додао:

- Можда постоји папир, али сигурно није немачко-француски. Ми подржавамо дијалог који предводи ЕУ, а који води Мирослав Лајчак.

ВАШИНГТОНУ СЕ ЖУРИ

ПАРАЛЕЛНО са објавом наводног нон-пејпера, огласио се портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс, који је поручио да САД подржавају дијалог под покровитељством ЕУ, подстичу стране да се поново укључе у овај процес и да се "са осећајем хитности" позабаве и техничким и политичким питањима.

САД, како наводи Прајс, спремне су да подрже рад на свеобухватном, обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије, који је усредсређен на узајамно признавање и сарађиваће са Србијом и Косовом на спровођењу њихових обавеза из Вашингтона. Прајс коментарише и недавне "неауторизоване спекулације" о промени граница на Балкану по етничким линијама, а које "ризикују да подстакну нестабилност у региону".

РИКЕР ПОНАВЉА СТАВ АМЕРИКЕ

ВРШИЛАЦ дужности помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Филип Рикер поновио је став Вашингтона да дијалог Београда и Приштине треба да резултира "међусобним признавањем". Рикер је у понедељак у разговору са председницом привремених приштинских институција Вљосом Османи казао да "САД подстичу и Косово и Србију да се конструктивно укључе у постизање правно обавезујућег споразума, што би резултирало узајамним признавањем", преноси "Косово онлајн" позивајући се на "Косово прес". Османи је оценила да је важно квалитативно побољшати процес дијалога "заснованог на неповредивости територије Косова и унитарном карактеру државе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)