ВИРУС КОРОНА, ВАКЦИНА И ТРИ "ПРАВА МУШКАРЦА": Чепурин о Вучићу, производњи на “Торлаку” и односима Србије и Русије

Пише Александар ЧЕПУРИН

25. 04. 2021. у 11:00

ВЕОМА познати руски телевизијски водитељ, коментаришући ових дана пуштање у производњу вакцине "спутњик V", прикључио се хору позитивне реакције на овај догађај.

ВИРУС КОРОНА, ВАКЦИНА И ТРИ ПРАВА МУШКАРЦА: Чепурин о Вучићу, производњи на “Торлаку” и односима Србије и Русије

Фото: Танјуг/К. Михајловић

У закључку је са поносом рекао: "Знате, не познајем довољно председника Србије Александра Вучића. Али он је прави "мужик" (мушкарац)!"

Та руска реч "мужик" (мушкарац) је некада значила "сељак". Често са алудирањем на простодушност, физичку снагу, спретне руке и разборитост. Писац из средине XIX века М. Салтиков-Шчедрин је написао бајку "Како је један мушкарац нахранио двојицу генерала". Последњих деценија "мужик" (мушкарац) је позудан, чврст, исправан човек.

После фотографија председника Путина у риболову у Сибиру и фотографија на коњу, које су обишле цео свет, негде 2011. године, реч "мужик" (мушкарац) је постала интернационална. На питање новинара "Ко је за вас Путин?", већина упитаних Руса је одговорила - "прави мужик (мушкарац)!"

Западњаци су то преводили као "реал мен", "пропер ман", али су временом почели да пишу једноставно "музхик" тиме покушавајући да објасне њима нејасну популарност Путина у земљи. Тако је реч "мужик", заједно са речима "перестројка" "гласност" (публицитет) и "спутњик" ушла у енглески језик, постепено добијајући данашње руско значење. У српском језику постоји израз "прави човек". Сличан, али са дозом неке рафинираности.

Последњих деценија "мужик" је поуздан, чврст, исправан човек

А телевизијски водитељ заиста познаје председника Србије. Сећам се да га је пре три године интервјуисао у Београду и разговарао са њим.

Пуштање у производњу вакцине на "Торлаку", постало је на неки начин симбол српско-руских односа. Време је ковидно, време болести и невоља, а знак је добар.

Покренуо се ток информација и сазнања о Србији. Многи у Русији су сазнали више о снажном развоју последњих година, ове блиске словенске земље. После најтежег периода 2000-их година, Србија је створила једну од најбрже растућих економија у Европи у последњих седам-осам година.

Сазнали смо да Београд блиско сарађује са Западом, Европском унијом и Истоком, са Кином. И са Русијом наравно. И да је Србија на једном од првих места у свету по броју вакцинисаних. Последња посета Николе Селаковића Москви, његови састанци и преговори са Сергејем Лавровом додали су позитивну вредност.

Фото: К. Михајловић

Наравно, успостављање фармацеутске сарадње неће радикално променити квалитет живота у Русији или у Србији, али ће га побољшати и показати компатибилност наших различитих, али и блиских менталитета, наших различитих економија, али економија које могу да се допуњују међусобно. Ова сарадња захтева ширење и нови замах.

Постковидни свет ће преиспитати концепт међународне безбедности. Списак претњи човечанству ће се кориговати. У први план ће изаћи изазови попут климатских промена, неконтролисана миграција, образовање, здравље и вируси. Вируси су једна од највећих претњи човечанству у 21. веку. Посла ће овде бити много. Године чак и деценије. Опасни патогени ће се све чешће пробијати кроз разне баријере и развијати се у људској популацији.

Производња вакцина, научни и практични рад у тој области учврстиће позицију Србије у региону и у свету, укључиће земљу у водећи тренд века.

Београд је учинио готово немогуће у борби са ковидом

"Спутњик V" је тренутно сертификован у 60 земаља, што је три милијарде становника. То је огромно тржиште, тако да ће потражње за вакцином бити. И не само на Балкану. Ево и Европска унија после дугих додатних истраживања ће највероватније сертификовати ефективан и не тако скуп "спутњик V", мада се и прибојава конкуренције.

У Русији се чини се, трећи талас ковида није ни десио. Болнице су 70 одсто празне. Ево, већ три месеца проценат оболелих је на приближно истом нивоу, осам-девет хиљада заражених дневно. За земљу попут Русије то није много, мада је, наравно, свака болесна особа трагедија. Вакцинисано је 15,5 милиона људи. Ако га упоредимо са Србијом, онда је пропорционално много мање. Београд је учинио готово немогуће у борби са ковидом.

Ова деценија ће бити веома занимљива за Русију. Вирус корона је потресао земљу, укључујући и њену здравствену заштиту. Појавила се жеља да се енергичније и паметније развија економија. Неки од нових стратешких пројеката су заиста импресивни. Они би могли кренути напред моћном, али још увек лоше структурираном руском економијом и ојачати руско-српску економску сарадњу уз велику узајамну корист.

Фото: АП

Институт "Торлак"

Али, о томе следећи пут.

Пожелимо успех српском пројекту производње антиковид вакцине. Успеха и здравља српским пријатељима. Чувајте се. И на крају, производња у Заводу "Торлак" скоро се поклопила са лансирањем првог човека у космос пре 60 година (12. априла 1961.) тај човек, Јуриј Гагарин, такође је био прави мушкарац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)