СЕЛАКОВИЋ ОДГОВОРИО МИЛАНОВИЋУ: „Немачки нацисти су се згражавали над оним шта су Усташе радиле Србима“

Новости онлине

24. 04. 2021. у 15:28

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић гостујући у Јутру на ТВ Прва рекао је да Милановићеве изјаве о Јасеновцу треба да нам буду подстицај.

СЕЛАКОВИЋ ОДГОВОРИО МИЛАНОВИЋУ: „Немачки нацисти су се згражавали над оним шта су Усташе радиле Србима“

Никола Селаковић / Фото П. Милошевић

-Овакве приче би требало да буду подстицај да научимо што више о тој нацистичкој, ужасној и одвратној творевини каква је била НДХ. НДХ је била машина зла и смрти, највећа фабрика за смрт у овом делу Европе- изјавио је он.

Нагласио је да је НДХ доследно спроводила политику "три трећине" - трећину Срба треба убити, трећину покатоличити и трећину протерати.

-Прво су се убијени Срби и бацали у јаме, а нешто мало касније креће се са Јасеновцем. Крећу још масовнија убијања. Тачно је да су људи из Поткозарја ту највише страдали, али су страдали и из других делова садашње Хрватске и тадашње НДХ. Што се тиче покатоличења - данас можете чути да је десетина официра из НДХ-а било српског порекла. Они су прихватили да пређу у римокатоличку веру. А тврдити да је неко могао слободно да иступи и каже да је Србин - то може бити малициозни покушај замене теза или незнање- истакао је министар Селаковић.

Фото: Новости

Додао је и да се брине за незнање које је присутно код нас.

-Ја се залажем да ту грешку исправљамо и да нашу децу и људе што више учимо о геноциду који се догодио над Србима у Другом светском рату.

На изјаву председника Милановића да су Срби убијани јер су пружали отпор, Селаковић је одговорио:

-Жене и деца су пружали отпор, па су зато убијани? Логори за децу су постојали зато што су деца пружала отпор?" и додао да је управо Дијана Будисављевић приметила да српска деца имају најгори третман у логору.

Фото: Новости

О цифри колико је људи страдало у Јасеновцу, министар спољних послова Србије каже да је "наш најјачи аргумент бројка из извештаја специјалног Хитлеровог изасланика у НДХ који је поднет Берлину".

-Немачки нацисти су се згражавали над оним шта су Усташе радиле Србима- рекао је он.

Истакао је и да ми "немамо право да заборавимо".

-То су људи исте крви као ми, то су наши рођаци. Срби су страдали јер је то била државна политика тадашње НДХ, зато што су били Срби и зато што их је требало избрисати са лица земље- закључио је министар Селаковић.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)