МИНИСТАР МАЛИ: Ђилас и Никезић не могу да поднесу напредак Србије

Танјуг

23. 04. 2021. у 18:25

МИНИСТАР финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас се осврнуо на најновије, како је оценио, сумануте тврдње Душана Никезића, портпарола лидер Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа.

МИНИСТАР МАЛИ: Ђилас и Никезић не могу да поднесу напредак Србије

Фото: Новости

Мали у саопштењу достављеном медијима истиче да негирањем неоспорне чињенице да се Србија последњих година гради, Ђилас и његови запослени у "компанији" ССП желе да поруче грађанима Србије да не треба да верују својим очима.

-У старом маниру, овај двојац који на срећу грађана припада политичкој прошлости, покушава поново да својим суманутим саопштењима убеди народ у њихову фантазију. Из овога је једино јасно да не могу да поднесу економски и инфраструктурни успех Србије, којом не владају и немају више могућност да краду- рекао је Мали, реагујући на данашње оптужбе Никезића у вези са растом јавног дуга Србије.

Да је до њих, каже, не бисмо могли да причамо о осам ауто-путева у изградњи у Србији до краја ове године, већ бисмо и даље живели у земљи у којој хиљаде људи губи посао, где се затварају фабрике, где привреда не функционише.

Мали је оценио да је Никезића највероватније заболело питање које је јуче поставио - да ли се сећа колико је он задужио и уништио Србију, имајући у виду да је најскупља обвезница коју је Србија издала била у његово време и време његовог послодавца Драгана Ђиласа.

-Није проблем и да поновим - са тим новцем нисте изградили ауто-пут којим можете да се поносите у Србији. За Маурицијус, Швајцарску, Хонгконг нисам упознат! Иза вас је нажалост остало велико - НИШТА и празна државна каса. С једне стране препуни рачуни Драгана Ђиласа, а с друге стране Србија пред банкротом. Такво стање смо ми затекли и још увек враћамо дугове које сте направили- рекао је он.

Мали је подсетио да у септембру доспева 700 милиона долара дуга по основу обвезница које су емитоване 2011. године по стопи од 7,25 одсто - што је дуг који је, како је објаснио, Никезић оставио грађанима Србије.

-Ту обвезницу смо од 2019. године два пута превремено отплаћивали, да бисмо се решили овако скупог дуга и смањили притисак обезбеђивања средстава за отплату истог у једној од тежих година за нас, када треба да подржимо нашу економију више него икада- навео је он.

Мали се осврнуо и на Никезићеву критику по питању избора извођача радова.

-Нисам приметио да грађанима Србије смета мрежа путева који су изграђени и који се граде по Србији, нити да им сметају извођачи који часно, на корист наших грађана завршавају уговорени посао- навео је Мали.

Каже да је људима који живе у овој земљи најважније да знају да држава мисли на њих, да путном и железничком инфраструктуром побољшавамо квалитет живота, али и доводимо инвеститоре у нашу земљу.

-То значи нова радна места и раст животног стандарда, то значи бољу будућност Србије. Нисам приметио ни да су се грађани бунили због одличне сарадње са НР Кином, која овом двојцу смета, посебно не због медицинске подршке коју имамо од њих од почетка пандемије, и због довољног броја вакцина које смо од њих набавили- навео је он.

Министар је подсетио да је циљ још веће улагање у капиталне инвестиције, које у овој години чине 7,2 одсто БДП-а.

-Грађани треба да знају да је удео капиталних расхода у БДП-у 2010. године износио 3,2 одсто БДП-а, 2011. тај проценат је био 3,1 одсто, а 2013. године само два процента БДП-а. С друге стране, 2019. године удео капиталних расхода у односу на БДП је био 4,9 процената, а сада издвајања досежу 7,2 одсто БДП-а, што су највећа издвајања за капиталне инвестиције у новијој историји- нагласио је Мали.

Додао је да се наставком великих улагања за капиталне инвестиције спроводи програм "Србија 2025".

Мали каже да су поред изградње ауто-путева и мостова, издвојена значајна средства и за изградњу клиничких центара, болница, домова здравља, за иградњу модернизацију и опремање железнице, за изградњу фабрика за прераду отпадних вода и канализационе мреже широм Србије.

Дубоко је, каже, убеђен да грађани знају да препознају да држава сада више него икада има слуха за потребе грађана.

-Али, у њихово време, то је било упитно. Када Никезић већ хвали свог шефа Ђиласа, што онда не помене да је оставио дуг Граду Београду од 1,2 милијарде евра, што је 630 евра по глави становника. Да не помињем и друге промашене инвестиције - Пазл град, лажну реплике Теразија, чињеницу да је изгубљено око 6,5 милиона евра на реконструкцији Булевара краља Александра..., али и то да је очигледно да се у његово време није размишљало о цивилизацијским потребама грађана, попут канализационе мреже, водовода- рекао је он.

Додао је да је безброј примера безобзирног трошења и крађе новца грађана у њихово време.

-Знате како наш народ каже - чега се паметан стиди, тиме се будала хвали. Сматрам да је даљи коментар на изјаву Ђиласовог портпарола непотребан- навео је Мали.

Он је додао да је задовољан радом државних органа, који се баве истрагом рачуна Драгана Ђиласа широм света, која све више уноси немире у редове, како каже, "компаније" ССП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)