АМБАСАДОР ПАЛЕСТИНЕ ПОТВРДИО: Покренута је иницијатива, следећи корак је повлачење признања "Косова"

Танјуг

20. 04. 2021. у 15:23

АМБАСАДОР Палестине у Србији Мохамед Набхан потврдио је да је та земља покренула иницијативу у Организацији исламске сарадње (ОИС) да се замрзне чланство тзв. Косова због отварања представништва у Јерусалиму.

АМБАСАДОР ПАЛЕСТИНЕ ПОТВРДИО: Покренута је иницијатива, следећи корак је повлачење признања Косова

Фото: П. Милошевић, Танјуг

Уколико се предлог прихвати, то би могло да значи затварање представништава у Приштини, замрзавање уговора или повлачење признања тзв. Косова од стране чланица те организације.

Амбасадор је у разговору рекао да су одлуку Приштине да отвори представништво у Јерусалиму осудиле све земље чланице Арапске лиге и ОИС, али да би требало предузети конкретне кораке како би влада у Приштини знала како треба да се понаша на међународној сцени.

- Прекид сарадње, тј. замрзавање сарадње могло би да значи затварање амбасада уколико их имају у Приштини или ако имају неке уговоре да их стављају на лед. То значи доста тога - изјавио је Набхан.

Упитан да ли би то могло да значи повлачење признања независности тзв. Косова, амбасадор је одговорио потврдно и рекао да и то долази у обзир.

- Уколико (тзв.) Косово инсистира на томе што ради, то сигурно следи. То је други корак - рекао је амбасадор.

Набхан је подсетио да иако тзв. Косово није пуноправни члан ОИС, Палестина је од свих земаља чланица, њих 58 тражила да не отварају представништва у Јерусалиму будући да је и по резолуцији Савета безбедности УН 478 забрањено државама да премештају амбасаде или представништва у Јерусалим.

Како је објаснио Палестина је одлучујући фактор у ОИС-у будући да је сврха оснивања те организације био Јерусалим.

- Та организација постоји само из једног разлога, а то је Јерусалим. Ако неко крши то правило онда нема сврхе да постоји та организација. Зато ми имамо одлучујући фактор у тој организацији - рекао је он.

Говорећи о ставу Палестине по питању признања тзв. Косова, он је казао да је и даље исти и да та земља не признаје тзв. Косово.

- Ми признајемо резолуцију 1244 и признајемо Србију у границама које су дефинисане у тој резолуцији. према томе ми још увек не признајемо (тзв.) Косово и то нећемо учинити у скорије време - истакао је амбасадор Набхан.

OИС је основан 1969. године и у његовом саставу је 57 земаља, од којих је до сада 30 признало тзв. Косово.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)