"ЦИЉ ЈЕ УНИШТИТИ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО!" Албанци су променили тактику, оцењује историчар

Novosti online

17. 04. 2021. у 00:38

О ТОМЕ како спречити покушаје уништавања или крађе српског националног и културног идентитета у емисији "Одмотавање" говорили су историчар Дејан Ристић и књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

ЦИЉ ЈЕ УНИШТИТИ СВЕ ШТО ЈЕ СРПСКО! Албанци су променили тактику, оцењује историчар

Фото: Принтскрин

Ристић је рекао да привремене власти у Приштини већ неко време насрћу физички на српско културно и идентитентско наслеђе на Косову и Метохији.

- Са друге стране, све до 2004. године, сведочили смо бруталне нападе на гробља и споменике. Били смо сведоци паљења цркава и манастира, и чињена свега да се поништи траг постојања једног народа, при том идентитета једног народа - рекао је Ристић.

Како каже, након тих сцена паљења богомоља, десило се нешто неочекивано за њих, а то је, како каже, то што су сви били згрожени.

- Затим су променили тактику, они сада неће да их руше, али хоће да они више не буду српски. Не смета им више ни то што су православни, већ што су српски. Питање културног наслеђа је питање и иденитета и то је историјско питање за нашу државу - рекао је Ристић.

Ракочевић је рекао да је ово једна апсолутна бесмислица, такође и за огроман број Албанаца.

- После Погрома је дошло до промене плана одузимања цркава, манастира и српског културног наслеђа. Да ли можете да замислите живот неког важног манастира, који свакодневно имају проблеме на различитим нивоима - рекао је Ракочевић.

Како каже, након 17. марта Албанци су схватили да не могу уништити српско културно наслеђе, па су решили да га административно отуђе.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vatro Marx

17.04.2021. 07:52

Kada tako sve lepo znte i vidite Vi koji ste tamo sta vise cekate zasto nista ne preuzimate. To divljastvo treba zautaviti, ustvari trebalo je vec odavno zaustaviti. Bez obzira na podrsku Zapada Srbin je u stanju da ove gnjusne cinioce zaustaviti i najstrozije kazniti, sto se moze danas ne ostavljaj za sutra.

BOGDAN

18.04.2021. 08:43

SIPTARSKIM DIVLJACIMA TREBA STAVITI DO ZNANJE DA CE SRPSKI NAROD U SRBIJU I U SVE OKUPIRANE SRPSKE ZEMLJE UKOLIKO BUDE POTREBNO FIZICKI SVOJIM ZIVOTIMA BRANITI SRBE SRPSKE SVETINJE I GROBOVE SVOJE CASNE PRETKE NA OKUPOIRANO SRPSKO KOSOVO I METOHIJE.OKUPATORI SU JUDOMASONSKA AMERIKA I SUSEDNA ALBANIJA ,