АМЕРИКА ЋЕ ВРШИТИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Селаковић за РИА Новости - "Захвални смо Путину на подршци"

Новости онлине

16. 04. 2021. у 14:11

АМЕРИКА са председником Џозефом Бајденом на челу ће вршити притисак на Србију како би променила став по питању Косова и односа према Русији, уверен је шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

АМЕРИКА ЋЕ ВРШИТИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Селаковић за РИА Новости - Захвални смо Путину на подршци

Фото Архива

- Што се тиче Бајденове администрације, очекујемо само додатни притисак на Србију с циљем да наша земља промени свој став у односу на Косово и Метохију и по питању наших веза са Русијом и Кином - рекао је Селаковић у интервјуу за РИА Новости.

Говорећи о питању Косова, српски министар је рекао да Београд не види да је Приштина спремна за економску сарадњу у складу са раније постигнутим Споразумом у Вашингтону у време администрације Доналда Трампа.

- Приштина је у Вашингтону преузела на себе обавезу да учествује у тој иницијативи, али пре три дана тзв. косовски премијер и председник су издали саопштење у којем се каже да они на то ни не помишљају и да не намеравају да поштују ту обавезу. Конкретно, тренутно не видимо с њихове стране понашање у складу са Споразумом - рекао је Селаковић који се налази у посети Русији.

Поновио је и да је Београд захвалан руском председнику Владимиру Путину за подршку коју је Русија пружила Србији по питању КиМ.

- Важан аспект наших политичких односа је та подршка коју је Србија добила од Русије по питању КиМ. Желим да искористим прилику и да захвалим председнику Русије Владимиру Путину за подршку на међународној сцени, у УН и другим међународним организацијама и агенцијама - рекао је Селаковић.

Селаковић је додао и да Београд очекује да ЕУ изврши притисак на Приштину да испуни своје обавезе из Споразума постигнутих 2013. године, јер Приштина нема намеру да то уради.

Како је подсетио, тим споразумима је предвиђено да Београд испуни три обавезе а Приштина само једну.

- Београд је испунио све своје обавезе, а Приштина није своју једну једину обавезу која се тиче формирања Заједнице српских општина. Видимо да им ни не пада на памет да у дело спроведу договорено у Бриселу - истакао је Селаковић.

Српски министар је рекао и да је Београд спреман на дијалог са Приштином, али да то не подразумева оно што се протеклих месеци могло чути од тамошњих званичника - признавање независности Косова за које би Србија добила признање Приштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dejan2019

18.04.2021. 13:34

Srbija je okrenula točak istorije unazad. Dogurali smo do revizije Rezolucije Informbiroa. Vraćamo li se i na period Svetskog i građanskog rata? Koliko puta treba da budemo poraženi, pa da shvatimo da smo poraženi? Nemci su ukapirali posle drugog poraza. Rusija nije ništa naučila iz poraza u tzv. "hladnom ratu" ili propasti komunističke revolucije. Biće intetesantno videti kako će biti, ko preživi do tada.