МИЛАНОВИЋ ПОЛИТИЗУЈЕ ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ У РАТУ: Веран Матић о порукама председника Хрватске

Д. М.

16. 04. 2021. у 11:30

САДАШЊИ став Зорана Милановића враћа нас уназад и у позицију у којој ће се врло тешко поново створити услови за проналажење, ексхумацију и идентификацију несталих.

МИЛАНОВИЋ ПОЛИТИЗУЈЕ ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ У РАТУ: Веран Матић о порукама председника Хрватске

Фото Танјуг

Тешко је решити питање несталих само једностраним напорима. Хрватска је на својој кожи сурово осетила шта значе, често неоправдана, условљавања суседа који су већ у ЕУ. Најаве условљавања Србије када је реч о несталима, најава је трајне блокаде Србије шта год она урадила.

Овако за "Новости" Веран Матић, специјални изасланик председника Србије за питања несталих са Хрватском, коментарише поруке хрватског председника Милановића да ће Србија морати да реши питање несталих пре чланства у ЕУ.

- Нажалост, перманентно имамо превласт политизовања и парализу потраге за несталима. И ова изјава председника Милановића је део те политизације. Она се догађа у тренуцима када постоји много напора да се нађе нови простор за ресетовање међудржавног споразума из 1996, тако да створи боље услове управо за реализацију заједничког циља, да се у што краћем року идентификује што више несталих. Неопходно је формирање професионалних истражних тимова који ће потпуно деполитизовано прићи потрази за несталима и на тај начин створило би се поверење ван политичких тензија и обрачуна.

Поводом тога што је председник Александар Вучић у више наврата указао да на попису несталих има више Срба него Хрвата, Матић каже:

- За мене су сви нестали - наши нестали. Велики број несталих су Срби из Хрватске и они се у неким статистикама различито третирају. Њихов нестанак се догодио на просторима Хрватске, а често је пријава дошла од породице која је избегла у Србију. На свим састанцима са удружењима несталих из обе државе и представницима Хрватске, којима сам присуствовао, слично становиште износио је и председник Вучић и заиста верујем да му је стало да се разјасни судбина сваког несталог лица. И сигуран сам да би подржао идеју да за несталима трагамо заједно а не одвојено, па једни другима да испостављамо захтеве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)