ПОБЕДА "МУЛТИ-ВЕКТОРСКЕ" ПОЛИТИКЕ СРБИЈЕ: Портал "Choice" о дипломатским успесима наше земље - вацкине и инвестиције из целог света

Новости онлине

14. 04. 2021. у 09:47

ПОРТАЛ "Choice" ("China Observers in Central and Eastern Europe"), писао је о изненађујућем тријумфу српске "мулти-векторске" спољне политике, која се показала изузетно успешном током борбе са пандемијом, али и привлачења нових инвеститора и реализовања великих инфраструктурних пројеката.

ПОБЕДА МУЛТИ-ВЕКТОРСКЕ ПОЛИТИКЕ СРБИЈЕ: Портал Choice о дипломатским успесима наше земље - вацкине и инвестиције из целог света

Фото: Танјуг/Принтсцреен

Аутор текста Владимир Шопов наглашава да су, након што је председник Вучић дочекао медицинску помоћ из Кине у марту 2020. године, многи мислили да ће пружена рука Пекинга брзо "избледети". Ипак, он пише да се сада испоставило како је у питању велика победа и за Кину и за Србију, која предњачи по броју вакцинисаних у Европи.

- ЕУ је укинула подршку за вакцинацију западног Балкана, отварајући тиме пут за још један круг здравствене дипломатије, па су Кина и Русија почеле да испоручују своје вакцине у Србију. На запрепашћење многих, ово је омогућило земљи да напредује у свом програму вакцинације, пружајући додатне доказе о користи "мулти-векторске" дипломатије - пише "Цхоице".

Шопов подсећа да је "дипломатија вакцина" напредовалам и не своди се само на продају и дистрибуцију, већ да тренутно улази у нову фазу - производње. И "Синофарм" и "Спутњик" ће бити произвођени у Србији, након чега ће вероватно доћи и до извоза вакцина у Европске земље.

- Из ове перспективе, сарадња ће сада довести до стварања опипљивог јавног добра које превазилази пуку симболику и ад хок пошиљке помоћи. "Мулти-векторска" дипломатија није само спољнополитички приступ, већ сазрева у развојни модел. У овом моделу, геополитичка заштита и еквидистанца доводе до дугорочних, опипљивих и структурних користи. До сада, 2021. пружа додатне доказе о таквом помаку, јер инвеститори из свих делова света настављају да планирају и спроводе пројекте у земљи - истиче Шопов.

"Цхоице" потом набраја највеће стране инвестиције у нашој земљи, почевши од кинеског "Зиђина" и путну и железничку инфраструктуру, преко француског "Алстрома" и "Елгиса" који ће градити београдски метро, затим јапанских "Нидека" и "Тојо тајерса", као и руских инвестиција у "Турски ток" и енергетску инфраструктуру Србије.

- Ни западни актери не седе скрштених руку. Пре само неколико недеља, немачка фирма за ауто-делове "Континентал" отворила је своју фабрику у Новом Саду, инвестиција вредна око 140 милиона евра. Њихово присуство темељи се на истраживачко-развојној јединици основаној 2018. године, која запошљава око 600 људи. Компанија је такође изјавила да намерава да изгради још једну фабрику у Каћу на северу Србије.

Аутор потом истиче значај литијумских налазишта у Србији, што може претворити нашу земљу у главног произвођача батерија за електричне аутомобиле, и подсећа на долазак Америчке развојне финансијске корпорације, која се обавезала да ће помагати у развоју наше земље.

Председник Вучић током дочека кинеске помоћи/Фото: Принтсцреен

Шопов пише да је дуже време "српски "мулти-векторски" приступ дипломатији био одбациван као реликт југословенске спољне политике, и да је неодржив и неизводљив". Ипак, сада се чини да је Србија у стању да трансформише спољнополитички концепт у шири развојни модел у време бројних глобалних проблема.

- Најмање три динамике су приметне у овој транзицији. Прво, Србија је све више способна да привуче економске инвестиције од ширег круга актера, користећи свој пријатељски политички приступ и регионалну снагу. Друго, напредак у производњи вакцина и гринфилд инвестиције означавају прелазак на опипљива јавна добра и користе широј јавности, превазилазећи договоре између влада које се често сматрају небитним за грађане земље. Треће, ова инструментализација мултиполарности омогућава земљи да појача своју регионалну улогу док се бави сопственом "дипломатијом вакцина" и економском експанзијом.

"Цхоице" на крају истиче да растућа поларизација света може отежати овакву политику наше земље, али да "мулти-векторска" дипломатија вероватно неће скоро пасти у заборав, већ може постати још привлачнија за друге државе у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (79)

Mijo

14.04.2021. 11:02

Nižemo iz dana u dan uspehe to je rezultat velikog i napornog rada cele naše države. Vučić je odgovornim radom uradio mnogo za našu zemlju i ja mu skidam kapu na svemu tome samo dok je on predsednik ova zemlja ima budućnost i može da se nada velikim investicijama i velikim promenama.

Mily

14.04.2021. 12:54

Srbija je uspela da bez pomoci Zapada postane lider u regionu u procesu vakcinacije protiv korona virusa, sto mnogo vece i bogatije ekonomije nisu uspele, tako da se ponosimo nasom Vladom i ucinjenim naporom ka zastiti zdravlja svih nas tokom pandemije!

Petar

14.04.2021. 16:09

Srbija je zadala domaći zadatak svim zemljama koje su po definicije bile solidarne, demokratske i važile za globalne primere dobre prakse. Pandemija je pokazala da iako mala, Srbija je veliki borac za regionalnu bezbednost, mir i zdravlje.

Ivana

14.04.2021. 21:24

Aleksandar Vučić ima čime da se pohvali i veliki je rezultat napravio oko nabvake medicinske opreme i vakcina, hvala na svemu što se izborio za narod i državu, i što će početi sa proizvodnjom. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu.Srbija se ceala razvija.