ПОД ЛУПУ И СКУПЉАЊЕ ПОТПИСА: Почеле припреме и за дијалог без европских посредника, радикали изнели захтев

В. М.

14. 04. 2021. у 10:36

ПРИПРЕМНИ састанци за међустраначки дијалог уз посредство ЕУ почињу у понедељак, и трајаће до четвртка, а ускоро би требало да буде заказан и први састанак странака које о промени изборних услова желе да разговарају без страних посредника.

ПОД ЛУПУ И СКУПЉАЊЕ ПОТПИСА: Почеле припреме и за дијалог без европских посредника, радикали изнели захтев

Архива

На "другом колосеку" дијалога учешће су, осим представника власти, најавили ДСС, ПОКС, СРС и ДјБ. ДСС је већ спремио платформу и она ће се само у једном детаљу разликовати од оне коју је предала групација око СДС и Нове странке, а у чијој изради је и ДСС учествовао. Они се међутим нису договорили око захтева за раздвајање избора на свим нивоима, па те тачке нема у предлогу ДСС. Они сматрају да је тај захтев самоубилачки, јер већина странака нема развијену инфраструктуру, ни могућност да у кратком року организује више кампања.

Своје захтеве саставила је и Српска радикална странка.

- Ми предлажемо неколико измена Закона о избору народних посланика за које сматрамо да су кључни. Први је да се таксативно наведе да свако ко представља једну странку, а другој странци или покрету прикупља потписе буде кривично гоњен. Друго је да се подмићивање бирача, као и претње и уцене да би неко изашао на гласање означе као посебно кривично дело. И треће - отварање националних фреквенција за суштинску дебату релевантних странка и за представљање њихових програма - Александар Шешељ, заменик председника СРС.

На страни власти из Покрета социјалиста Александра Вулина такође су поручили да ће представнике послати само за сто за којем неће седети европосланици. Против страног посредовања начелно је и СПАС, а Александар Шапић сматра да би власт у преговорима требало да наступи јединствено и да би требало да је представља Александар Вучић као лидер највеће партије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)