ЗОВУ БИЛЧИКА НА РАСПРАВУ: Крајем априла надлежни одбор одржаће седницу о извештају Европског парламента о Србији

С. С. Р.

13. 04. 2021. у 09:48

ОДБОР за европске интеграције при Скупштини Србије расправљаће крајем априла о извештају Европског парламента о нашој земљи.

ЗОВУ БИЛЧИКА НА РАСПРАВУ: Крајем априла надлежни одбор одржаће седницу о извештају Европског парламента о Србији

Фото Н.Фифић

На седницу ће бити позван и известилац ЕП Владимир Билчик, који би видео-линком требало да говори о документу у којем су изнете похвале, али и бројне замерке које треба уважити како би се убрзао процес наших евроинтеграција.

Потпредседница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач каже, за "Новости", да се одустало од идеје да се полемика води у пленуму парламента.

- Послаћу Билчику позив да учествује на седници одбора и надам се да ћемо усагласити термин до краја априла. Седница ће бити отвореног типа, посланици ће моћи да полемишу о извештају. Следеће недеље, од 19. до 22. априла, шефови посланичких група парламентарних странака, као и представници непарламентарних партија имају консултације са европарламентарцима око страначког дијалога. Због ових обавеза одбор ћемо одржати до краја априла - рекла је Ковачева.

У извештају, који није обавезујући, изнете су замерке на односе са Русијом и Кином, нерешене случајеве "Крушик" и "Јовањица", слободу медија... Представници власти су одговорили да је документ тенденциозан.

Иначе, ЕK почела је да пише свој нови извештај, па би њени представници до краја недеље требало да се састану са државним врхом наше земље. Теме су спољна политика, страначки дијалог, владавина права, доношење закона, сарадња са невладиним организацијама...

АМБАСАДОРИ

У КРЕИРАЊУ слике о напретку Србије ка ЕУ све су више укључени амбасадори земаља чланица. Они су, у последње време, чести гост парламента. Распитују се о реформама, а онда извештаје шаљу својим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)