ИНТЕРВЈУ - ОЛЕГ БОНДАРЕНКО: Београд и Приштина би могли да траже решење у Казању

Д. Р. Ђорђевић

13. 04. 2021. у 10:36

АКО неке земље имају своје предлоге за решавање косовског питања, сматрам да о томе и Русија треба да дискутује. Москва, нажалост, не тражи свој ауторски предлог за то питање, а има изузетно искуство са мултинационалним животом. Има пуно руских региона у којима су пола становништва муслимани, пола хришћани. На пример на северном Кавказу, Башкирији или у Татарстану.

ИНТЕРВЈУ - ОЛЕГ БОНДАРЕНКО: Београд и Приштина би могли да траже решење у Казању

Foto: Jutjub

Говорим о више од сто година мирног мултинационалног и мултирелигијског живота. Зашто представници српских и косовских власти, на пример, не би дошли у Казањ који је једна од исламских престоница у Русији и тамо покушали да реше косовско питање?

Овако на позицију Русије према дијалогу Београда и Приштине гледа руски политиколог Олег Бондаренко, један од аутора текстова у зборнику "Записи Балканиста" у издању "Службеног гласника", који ће бити представљен данас у Скупштини града Београда.

У књизи су се нашли интервјуи, чланци, путописи 15 аутора, сарадника портала "Балканист", чији је Бондаренко уредник, насталих у последње две године, а у којима се промишљају свестрани односи Србије и Русије, актуелна питања на Западном Балкану, приказују портрети Добрице Ћосића, Радована Караџића, Фрање Туђмана, Алије Изетбеговића...

* Више пута смо од руских званичника чули да би они били спремни да се укључе у дијалог Београда и Приштине, уколико их Србија позове. Можда је чекање на тај позив разлог за мањак руске иницијативе о којој говорите?

- Наравно да то зависи од позиције Србије. Али, када је амерички председник Доналд Трамп кренуо у своју косовску иницијативу то је било без тражења претходнесагласности Београда. Исто тако и Брисел има своју политику према Косову, због чега сматрам да и Москва мора да је има. До септембра има пуно времена, али ако тада дође до преговора о Косову у Паризу о којима се већ говори, добро би било да тамо буде представљена и Русија.

* Москва сматра да Резолуција 1244 треба да буде основ разговора, док овај документ у Приштини сматрају "превазиђеним"...

- Резолуција 1244 је битна за Русију и то су неколико пута рекли и министар Лавров и председник Путин. Од ње треба кренути, постићи договор, па тек онда ићи на нову резолуцију коју ће усвојити Савет безбедности. Косовско питање је данас питање светског поретка. Када се, рецимо, Шпанији упути позив из Брисела да призна Косово, одговор Мадрида је да то није могуће јер Шпанија има "своје Косово" које се зове Каталонија. Слично је и у другим земљама које имају сепратистичке захтеве са својих територија. Ако је сепаратизам могућ за Косово биће и за друге.

* Како гледате на анализе да Русији одговара да се не реши косовско питање јер док год је на на снази "статус кво" она тако задржава утицај на Београд?

- То могу да говоре само српски непријатељи. То није истина. Председник Владимир Путин је рекао да ће свако решење које буде у сагласности са интересима Србије бити одлично и за Москву.

* Приметили сте да је на овим просторима прошле године главни супарник руског капитала био кинески...

- Србија је данас интересантна за Кину, Русију, за Европску унију, САД и за арапске земље. То је резултат политике неутралности, што јесте једна од најбољих варијанти за развој Србије. Једна мала земља тако може да добије оно најбоље са свих страна света. Проценат раста српске економије је највећи у Европи и то је резултат политике председника Александра Вучића који покушава на свој начин да води политику какву је некада водио Тито, а који је био важан саговорник и партнер и за Исток и за Запад.

КАД ЈЕСЕН МИРИШЕ НА ШЉИВОВИЦУ

ДЕО текстова који су се нашли у зборнику баве се културом, а у једном од њих руски књижевни критичар Платон Беседин даје препоруку шта читати у карантину. Његов избор су "Хазарски речник", "На Дрини ћуприја", "Дневник о Чарнојевићу" или приче за децу Владимира Коларића. Посебан део "Записа Балканиста" назван је "Живети на балкански начин" у коме се наилази на запажања да јесен у Србији мирише на шљивовицу, као и да се Београд буди рано, а ноћу не спава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)