ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ СЕ ЖУРИ: Лајчак тврди да је споразум Београда и Приштине могућ за неколико месеци

Novosti online

12. 04. 2021. у 16:10

ИЗАСЛАНИК ЕУ за дијалог Београд-Приштина Мирослав Лајчак изјавио је да је споразум "технички апсолутно остварљив у року од неколико месеци, ако две стране то желе и имају политичку вољу и предочио да чланице Уније очекују да се без одлагања настави дијалог и "оствари брз напредак у преговорима о свеобухватном споразуму".

ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ СЕ ЖУРИ: Лајчак тврди да је споразум Београда и Приштине могућ за неколико месеци

Фото Танјуг

Лајчак је нагласио да челници и у Приштини и у Београду за то морају "уложити напоре и политички капитал", имати политичку вољу и одважност, као и мандат од народа, а то значи поверење, подршку и разумевање својих народа за питања о којима се преговара и за тешке одлуке које предстоје".

Лајчак је навео да сматра да је његово кључно остварeње током године у својству специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања то што је дошло до обнове дијалога у јулу 2020, после прекида од 20 месеци.

- То није било лак задатак, а ми смо такође", рекао је он, "успели у томе да се том процесу постави јасан оквир, а то је постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа између Косова и Србије у складу с међународним правом и тековинама, уз постојана решења за отворена питања - рекао је он.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)