ПОГАЧАР СЕ НИКАДА НИЈЕ СРЕО СА ВУЧИЋЕМ: Премијерка Ана Брнабић о протестима фриленсера - "То је безочна лаж"

Новости онлине

11. 04. 2021. у 21:58

КАДА су људи свесни да плате и пензије неће каснити, већ расти даље, онда почну да се баве неким другим стварима као што је животна средина - рекла је вечерас премијерка Србије Ана Брнабић коментаришући протестни скуп под слоганом "Црвени картон за Рио Тинто", одржан пре два дана испред просторија те рударске компаније данас је у Лозници.

ПОГАЧАР СЕ НИКАДА НИЈЕ СРЕО СА ВУЧИЋЕМ: Премијерка Ана Брнабић о протестима фриленсера - То је безочна лаж

Фото: Принтсцреен

Брнабић је у емисији Хит Твит на телевизији Пинк најпре нагласила да постоје проблеми трећег света, али и проблеми првог света.

- Екологија је проблем првог света. Када су људи свесни да плате и пензије неће каснити, већ расти даље, онда почну да се баве неким другим стварима као што је животна средина. Моја Влада је поставила то као топ три приоритета. Многе ствари су већ урађене, а многе ће тек бити урађене - каже Брнабић.

Прошле недеље је одржан састанак на тему одрживог развоја, а следећа тема је заштита животне средине, додаје премијерка.

- Зашто се слични скупови нису дешавали пре осам до десет година? Зато што се тадашња власт није бавила животном средином. Први филтер за теромелектране смо поставили ми. Око 600 милиона евра смо уложили последњих година у филтере за теромелектране - подвлачи премијерка.

Она је подсетила да је прва дозвола за Рино Тинто дата 2014. године. Нагласила је да верује да је то пројекат број један у Србији, али "нам је на првом месту такође и животна средина".

- Пројекат Рио Тинто је започет 8. јуна 2014. године, омогућено је истраживање на подручју општине сада града Лознице. Дакле, нити је Вучић нити сам ја одлучивала о томе како ће Рио Тинто приступити истраживањима. До краја ове године почињемо са изградњом 27 постројења за пречишћавање вода. Молим њих да то не политизују, као што су јуче политизовали - нагласила је Брнабић.

Фото: Принтсцреен

Због најаве компаније Рио Тинто да ће у околини Лознице почети изградњу подземног рудника за експлоатацију минерала јадарит, из ког се добија литијум за производњу батерија за електричне аутомобиле, мештани из долине реке Јадар негодују месецима.

Она се потом осврнула и на протест дела незадовљних фриленсера који су три дана камповали испред Дома Народне скупштине у Београду.

- Од представника фриленсера Мирана Погачара смо могли да чујемо да смо му ми у лице рекли да слободно може да напусти Србију ако му се то не свиђа. Председник републике Александар Вучић се никада није ни видео са Мираном Погачаром. Видите безочну лаж изговорену пред гомилом људи - објашњава.

Проф. др Зоран Радовановић је дан пре, сматра премијерка, "брутално критиковао Горана Весића" због кршења мера и тражио његову оставку.

- А он је у јеку пандемије био на окупљању које је вероватно било стоструко веће него оно на којем је био Горан Весић. И то је то лицемерје. У реду је ако се окупите и вичете "Вучићу, платићеш", а није у реду ако се окупи десетоструку мање људи који не вичу против Вучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)