ИГУМАН САВА ЈАЊИЋ: Реакције Османијеве и Куртија показују да су Високи Дечани и те како угрожени

Танјуг

11. 04. 2021. у 07:44

ИГУМАН манастира Високи Дечани Сава Јањић оценио је да негативне реакције званичника привремених приштинских институција, посебно председника општине, и медија, само потврђују да су манастир Дечани и српска православна баштина на Косову и Метохији и те како угрожена.

ИГУМАН САВА ЈАЊИЋ: Реакције Османијеве и Куртија показују да су Високи Дечани и те како угрожени

Архива Новости / Фото: А. Станковић

Пан-европска федерација за очување културног наслеђа "Европа Ностра" сврстала је српски манастир Високи Дечани на листу седам најугроженијих културних локалитета у Европи у 2021. години.

Приштински медији и званичници су се потврдили да пред светом покажу ниво "толеранције" по већ устаљеном обичају, написао је Јањић на свом Твитер налогу.

Председница и премијер привремених институција самоуправе у Приштини Вјоса Османи и Аљбин Курти упутили су писмо организацији "Европа Ностра", тврдећи да манастир не испуњава критеријуме за листу "Седам најугроженијих локација европског културног наслеђа" и захтевајући да Српска православна црква призна тзв. Косово.

Високи Дечани, манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији, саграђен је у 14. веку, а од јуна 1999. године налази се под заштитом снага КФОР-а због сталних напада албанских екстремиста.

Новости

Манастир је угрожен због изградње пута Дечани - Плав, који би требало да прође кроз заштићену зону око манастира. Такође, локална власт у општини Дечане одбија да спроведе одлуку Уставног суда у Приштини, којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земљишта.

Високи Дечани су уврштени на листу светске баштине 2004. године, а 2006. године тај статус су добила још три манастира Српске православне цркве на КиМ - Грачаница, Пећка Патријаршија и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Исте године та четири манастира су уврштени и на УНЕСКО-ву листу угрожене светске културне баштине.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)