НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Специјална порука за Вучића од Ентонија Блинкена (ФОТО)

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

31. 03. 2021. у 09:00

ИЗЛАЗЕЋИ из оквира уобичајених протокола, државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен послао је писмо председнику Александру Вучићу у коме је испод званичног, откуцаног дела, својеручно дописао и посебну поруку.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Специјална порука за Вучића од Ентонија Блинкена (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић

- Сасвим се сећам наших добрих разговора и радујем се њиховом обнављању - написао је Блинкен хемијском оловком на крају писма у које су "Новости" имале увид, а које је послато 23. фебруара и којим он председнику Вучићу захваљује на честиткама за именовање на место државног секретара САД.

Да му је од Блинкена стигло несвакидашње писмо, председник Вучић је открио прексиноћ, оценивши да је "не рачунајући причу о међусобном признавању са Косовом", по свим осталим аспектима порука "садржајна и добра", на чему је Блинкену захвалио.

- Ја сам њему честитао на постављају на важну функцију у САД и верујем да се и он присетио наше сарадње. Чак је и својом руком потписао нешто, тако да је то важна вест - рекао је Вучић.

Ентони Блинкен / Архива

 

У свом писму Блинкен је истакао да Србија има централну и неизоставну улогу у промоцији стабилности на Западном Балкану и обезбеђивању просперитетне будућности целог региона. Такође, он наводи да 2021. представља важно достигнуће за заједничку историју двеју земаља, с обзиром на то да се навршава 140 година од успостављања формалних међусобних односа.

- Током година били смо снажни партнери и савезници у два светска рата. Делимо заједничке хероје наших култура као што су Никола Тесла и Михајло Пупин, као и уметнике, спортисте, музичаре и многобројне јавне службенике. Трудимо се да надоградимо ове везе док сви радимо заједно на превазилажењу пандемије ковида 19. САД су посвећене нашем дугогодишњем партнерству - поручио је Блинкен.

Писмо Ентонија Блинкена

Ентони Блинкен и Александар Вучић имали су прилику да разговарају у периоду када је Блинкен обављао функцију заменика државног секретара у администрацији Барака Обаме, а у којој је Џозеф Бајден био потпредседник САД. Један од њихових сусрета био је у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону и теме су биле - подршка САД, европски пут Србије, ситуација у региону, дијалог са Приштином... Састали су се и у септембру 2016. године у Њујорку и том приликом је Блинкен Вучићу пренео поздраве потпредседника Бајдена и његову поруку да је изузетно задовољан посетом Србији из августа те године.

СПРЕМНОСТ НА КОМПРОМИС

БЛИНКЕН је у писму председнику Вучићу поновио добро познате ставове Вашингтона - да деле визију стабилне, просперитетне и демократске Србије на путу ка чланству у ЕУ, као и да је циљ САД да виде постигнут свеобухватан споразум између "Србије и Косова усредсређен на узајамно признавање":

- Ово ће захтевати флексибилност, размишљање унапред и спремност свих страна на компромис. Потпуна нормализација односа унапредиће европску будућност целог региона. Поздрављам континуирано лидерство Србије у регионалним економским интеграцијама које могу даље да подстичу земље Западног Балкана да примене реформе неопходне за раст и просперитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)