СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Албански злочинци на челу са Тачијем одговарају за логор у Витини и масакр у Старом Грацку

Новости онлине

30. 03. 2021. у 09:19

СУД за ратне злочине тзв. ОВК у Хагу донео је и формалну одлуку да је свако од деветоро заточеника илегалног логора ОВК у Витини на Косову и Метохији 1999. године жртва ратних злочина, што је део судског поступка против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других.

СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Албански злочинци на челу са Тачијем одговарају за логор у Витини и масакр у Старом Грацку

Фото АП

Такође, против њих је започео и поступак за језиви масакр у Старом Грацку где је убијено 14 Срба.

Илегални логор тзв. ОВК налазио се у месту Врбан у општини Витина на КиМ током 1999. године када су у кући, према према оптужници Специјализованог суда у Хагу, припадници ОВК држали најмање девет особа, међу којима је највише било Срба.

Како се наводи у оптужници, у том логору заточеници су имали неадекватну храну, воду, медицинску негу, и хигијену.

- Више припадника ОВК свакодневно је подвргавало заточенике тешком премлаћивању и психичком злостављању. Притвореници су по целом телу ударани ланцима, палицама, кундацима, даскама, шутирани и присуствовали симулацијама убистава. Такође, заточеници су могли чути тешко злостављање других притвореника, вређани су, саслушавани и оптуживани за злочине над косовским Албанцима и сарадњу са српским властима - пише у оптужници суда у Хагу.

У масакру у Старом Грацку убијена су четири члана породице Јанићијевић — Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година, затим Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Починиоци злочина никада нису пронађени и за злочин нико није одговарао, а под истрагом је било седам Албанаца, припадника тзв. ОВК.

Полиција Унмика је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је он, два месеца касније, пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацком где су сахрањени убијени Срби више пута је скрнављено и минирано.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)