МЕТЈУ ПАЛМЕР: Видљив је напредак Србије, односи са САД су снажни

Танјуг

19. 03. 2021. у 20:18

ЗАМЕНИК помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер оценио је да је Србија значајно напредовала последњих неколико година, додајући да су билатерални односи Србије и САД снажни, као и да постоји јасна заједничка визија будућности.

МЕТЈУ ПАЛМЕР: Видљив је напредак Србије, односи са САД су снажни

Фото: П. Милошевић

Палмер је на конференцији "Будућност односа САД и Србије и политика САД према Западном Балкану", у организацији Конгреса српско-америчког пијатељства (КСАП) и Еаст Wест Бридге (ЕWБ), говорећи о Србији из 1993. године када је био у посети нашој земљи и Србији данас, истакао да је јасно да се десио напредак.

Како је рекао, приликом последње посете видео је оптимистичније и позитивне људе, што је потпуно разумљиво услед различитих околности средином деведесетих, као што су рат и санкције, саопштили су КСАП и ЕWБ.

У разговору са оснивачем ЕWБ Јованом Ковачићем, Палмер је рекао да је посебно значајан видљив напредак који је Србија доживела последњих година, иако постоји простор за напредак, а јасно је да оптимизам деле и САД.

- Мој утисак са последњих разговора са званичницима Србије јесте да су фундаментално, билатерални односи две земље снажни, али да постоји и јасна заједничка визија будућности и визија будућности Србије као чланице ЕУ, са свим областима које је квалификују, као економски снажне државе - поручио је Палмер.

Поновио је да САД подржавају европски пут Србије, а говорећи о евроскептицизму у српској јавности, поручио је да то није неразумљиво имајући у виду да су реформе, које се на крају покажу вредне труда, понекада тешке.

- Пут ка чланству у ЕУ је тежак и често изгледа бескрајан. Ипак, у пракси се показало да када нека земља дође до свог циља, грађанима постане јасно да бенефити далеко превазилазе потешкоће. Очекујем да ће такав случај бити и са Србијом, односно, када људи виде праве бенефите од чланства, да ће подршка европском путу порасти - казао је Палмер.

Истакао је и да је важно да балканске земље знају да је пут реформи важан и увек препознат и награђен.

Говорећи о мини Шенгену, Палмер је нагласио важност регионалног повезивања и иницијатива које даље подстичу раст и просперитет.

Подсетио је на конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама каква је мини Шенген, али и додао да би волео да види подршку читавог региона иницијативама каква је та, које су усмерене на солидарност и повезивање.

Упитан да прокоментарише значај ДФЦ-а за сарадњу Србије и САД, Палмер је рекао да је долазак америчке развојне агенције најбољи показатељ добрих намера САД.

- Долазак ДФЦ-а на Балкан показује да су САД посвећене развоју Западног Балкана где бих укључио и Грчку. ДФЦ у Београду ради и отворен је за нове пословне изазове, што је важна прилика за цео регион и САД да развију економску сарадњу, сарадњу у инфратруктурним пројектима и другим важним областима које ће помоћи да се балканске земље интегришу у Запад - навео је.

Палмер додаје да америчке компаније у Србији имају утисак о нашој земљи веома позитиван, да су задовољне условима, квалитетним и креативним кадровима, посебно када је реч о научним и технолошким делатностима.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је важност продубљивања добрих односа две земље и навео да та сарадња не само да доприноси економском развоју Србије, већ и САД.

- То се није променило ни доласком нове администрације у Белу кућу, напротив, и администрација председника Џозефа Бајдена наставља са истим приступом - поручио је Годфри.

Оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства и народни посланик Владимир Маринковић изјавио је да је задовољан, како је рекао, сада већ чврстим пријатељством Србије и САД, али да простора за развој и даље има.

Додао је да осим економских питања, Србија рачуна и на подршку партнера из Вашингтона у решавању косовског питања кроз конструктиван дијалог.

Оснивач ЕWБ Ковачић закључио је конференцију рекавши да је ово само почетак заједничких традиционалних активности које ће бити одржаване у циљу подршке и разумевања истих циљева две земље.

КСАП и ЕWБ потписали су раније Декларацију којом потврђују заједничку сарадњу у областима као што су транс-атлантска сарадња и интеграције, региоала стабилност, слободан проток људи, добара, капитала и услуга, родне равноправности и других.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mišo Peć

19.03.2021. 21:07

Još bolji odnosi sa Amerikom će biti kada nam isplate svu štetu koju su nam naneli bespravnim bombardovanjem 1999 godine i kada povuku priznavanje terorističke tvorevine na delu naše južne pokrajine Kosovu i Metohiji.