ПРОФ. ДР СРЂА ТРИФКОВИЋ: Бајденова изјава о Путину је без преседана и производи озбиљне последице

Novosti online

19. 03. 2021. у 09:00

ИСТОРИЧАР, публициста и стручњак за међународне односе Срђа Трифковић изјавио је за "Новости" да изјава председника САД Џоа Бајдена да је "председник Русије Владимир Путин убица" у аналима дипломатије нема преседана.

ПРОФ. ДР СРЂА ТРИФКОВИЋ: Бајденова изјава о Путину је без преседана и производи озбиљне последице

Срђа Трифковић

- Мислим да је Бајденова изјава скандалозна и да одржава чињеницу да је заиста реч о човеку (Џо Бајден) кога не више не треба пуштати на конференције за штампу на којима је у прилици да имрповизује изјаве на своју руку. Бајден је дао изјаву која у аналима дипломатије нема преседана. То је врста речника којим се користио Енвер Хоџа у своје време, Ким Ил Сунг, Кина у време Културне револуције, нацистичка Немачка или Стаљинов СССР - рекао је наш саговорник.

Професор Трифковић каже да ова изјава има и озбиљне последице, али истиче да руски одговор није био адекватан.

- Ако шефа једне државе урби ет орби назовете убицом, то значи да је он нелегитимна и криминална личност, те значи да није легитимни лидер државе са којим дијалог није могућ. Друга последица је да имамо тест статуса Русије као велике силе. Мој закључак, на основу првих Путинових реаговања је да, не само да је Русија изгубила статус велике силе, већ је изгубила способност и да мисли као велика сила. Овакав потез захтева суспензију дипломатских односа и оштру дипломатску ноту Стејт департменту са захтевом за извињење. Можете ли замислити како би реаговала НР Кина да је којим случајем Бајден назвао Си Ђинпинга убицом? Можете ли да замислите како би реаговале САД да је Владимир Путин назвао Бајдена убицом? - пита Трифковић.

Професор истиче да у односима међу великим силама речи имају тежину и значење, те истиче да овакав речник није био присутан ни у време Хладног рата.

- Овде, када је реч о САД, нема ни елементарног поштовања другог. Русофобија избија из Бајденовог тима, а ту пре свега мислим на Ентонија Блинкена. Они су емотивну и културолошку русофобију код куће апсорбовали до те мере да то више није подложно рационалном дискурсу, а онда бива пројектовано на спољну политику - изјавио је проф. Трифковић.

Наш саговорник не очекује америчко извињење Русији.

- Извињења неће бити и то би била прилика да се срубе односи на ниво отправника послова. Напокон би неко почео да то питање ескалирајуће русофибује узме у озбиљно разматрање. Блинкен и Бајден су најавили наоружавање Украјине офанзивним тешким наоружањем, подстицање демократизације на бившем совјетском простору, што би значило потхрањивање обојених револуција у Минску, али и у Русији, обнављање агенде источног проширења НАТО-а, сузбијање малигног руског утицаја свуда, а поготово у Грузији, Украјини и на источном Балкану. Ту је и фабриковани извештај америчких обавештајних служби о Алексеју Наваљном - рекао је проф. Трифковић и истакао да је Русија заиста желела да убије Наваљног, могла то да изведе елегантно, безболно и недоказиво. 

Наш саговорник је закључио да постоје и културолошки разлози за антируску политику ултралибералног естаблишмента у Вашингтону.

- Они Русију виде као опасан и последњи бастион европске и хришћанске културе, цивилизације и идентитета. Они се питају како се Русија усуђује да има патријарха присутног на државним свечаностима,како још немају хомосексуалце у војсци и како још нису легализовали хомосексуалне бракове и усвајање деце од стране хомосексуалаца - закључује професор Трифковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)