НОВОМ МЕТОДОМ ДО БРЖЕГ ПРИЈЕМА: Европска комисија "нон-пејпером" представила план који ће трасирати наш пут ка ЕУ

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

19. 03. 2021. у 09:00

БИЛО које поглавље у приступним преговорима за ЕУ моћи ће да буде затворено тек када се испуне прелазна мерила у вези с поглављима која се односе на владавину права.

НОВОМ МЕТОДОМ ДО БРЖЕГ ПРИЈЕМА: Европска комисија нон-пејпером представила план који ће трасирати наш пут ка ЕУ

Архива

Биће омогућено и разматрање "корективних мера" уколико дође до проблема у преговорима, односно допуне акционих планова, уз сагласност земље кандидата. Предвиђене су и "пропорционалне" санкције, у случају да дође до стагнације или назадовања у реформама. Раније је наглашено да би оне могле да се односе на приступне фондове. С друге стране, остаће на снази постојећи акциони планови, односно неће се тражити нове "мапе пута", тј. начини на које ће се стизати до постављеног циља.

Ово је суштина "нон-пејпера" који је европски комесар за проширење Оливије Вархељи представио амбасадорима земаља чланица ЕУ поводом питања како Европска комисија види конкретну примену нове, ревидиране методологије проширења, по кластерима, за Србију и Црну Гору.

Утврђена су четири основна принципа преговарачког процеса - кредибилност, снажније политичко управљање, динамичност и предвидљивост.

Овај документ, као и методологија, не мењају суштину да фокус мора да буде на владавини права. У "нон-пејперу" се истиче да прво треба да се испуне привремена мерила из поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност. Проблем корупције се посебно истиче. Ова поглавља ће бити последња затворена.

Ритам извештавања биће задржан као и досад, како је предвиђено у преговарачким оквирима, годишњом општом проценом, с тим што се о два најважнија поглавља процена врши полугодишње.

Предвиђено је да се Србија и Црна Гора, које су далеко одмакле у процесу, изјасне да ли су за нову методологију, док ће остале земље, као што су Македонија и Албанија, аутоматски преговарати по новом принципу.

- Србија је сагласност за нову методологију пријема у ЕУ дала одавно - поручила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, реагујући на понуду из Брисела.

Јоксимовићева је нагласила да је Србија тако показала поверење у намере ЕУ према политици проширења, Западном Балкану и Србији, као и спремност да настави процес европских интеграција као стратешко опредељење.

- Оно што је најважније јесте да методологија, бар што се тиче нас који смо већ у преговорима, појачава оне елементе који су већ били важни у нашем процесу, који је много ригорознији него они вођени с другим државама, које су сада чланице ЕУ - објаснила је Јоксимовићева.

ЕУ је пре годину дана изашла с новом методологијом у оквиру које се поглавља окупљају око шест кластера, са циљем да се процес убрза, али се, с друге, стране, дају већа овлашћења земљама чланицама које своје примедбе могу директно да износе кроз годишње извештаје, или да шаљу своје стручњаке на терен. У документу се истиче да би Србија могла да почне да отвара кластере, ако се државе чланице сложе да је постигнут довољни напредак у владавини права. До сада отворена поглавља биће призната.

ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА СРБИЈЕ

СРБИЈА има велика очекивања од нове методологије, за коју верује да ће је убрзати на европском путу. Овај концепт ЕК требало би, како се наговештава, да олакша отварање најважнијих тема и убрза реформе. Наша земља до сада је отворила 18 од 35 преговарачких поглавља. Последње је отворено још у децембру 2019, а привремено су затворена два поглавља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)