У ОПТУЖНИЦАМА САМО 99 УБИСТАВА: Специјални суд у Хагу од злочина на КиМ засад третирао само мањи део злодела и жртава

С. Ровчанин Томковић

15. 03. 2021. у 10:31

ПРЕМА незваничним подацима, на Косову и Метохији је током деведесетих и двехиљадитих убијено готово 3.000 Срба и неалбанаца, а много више је прошло кроз малтретирање терористичке Ослободилачке војске Косова.

У ОПТУЖНИЦАМА САМО 99 УБИСТАВА: Специјални суд у Хагу од злочина на КиМ засад третирао само мањи део злодела и жртава

Фото: Фејсбук

Бројке Комисије за нестала лица показују да се и даље трага за 540 људи. Питање је хоће ли породице велике већине страдалих у јужној српској покрајини дочекати правду.

Наиме, оптужнице против бивших припадника терористичке ОВК подигнуте пред Специјализиваним судом за ратне злочине на Косову и Метохији, у Хагу, засад обухватају злодела над најмање 413 људи, од чега је најмање њих 99 убијено. У питању је само период од јануара 1998. године до краја 2000, којим се и бави ова правосудна институција.

Током пријављивања жртава, у процесу против Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија, оптужених за ратне злочине над најмање 407 људи, од чега је најмање 98 убијено, и Саљиха Мустафе (терети се за малтретирање шесторо људи, од којих је један ликвидиран), петоро није успело да добије овај статус. Четири особе су тврдиле да су жртве Мустафе, али је закључено да они описују догађаје који су изван временских и географских оквира. Такође, једна жртва је тврдила да је нападнута 1997. године, али јој није признат статус јер се оптужница против Тачија и екипе не односи на тај период.

Председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Зоран Станковић, који је радио обдукције многобројних убијених на КиМ, каже за "Новости" да због неразумних одлука међународне заједнице, припадници полиције и војске који су убијени и страдали у току редовног обављања дужности на КиМ неће добити задовољење правде.

- Свуда у свету они спадају у најзаштићенију категорију државних службеника, а само су на КиМ могли да их некажњено убијају и малтретирају, уз пуну прећутну сагласност међународних институција и одговорних званичника који свакодневно упорно понављају да су им демократија, слобода и људска права основа рада - истакао је Станковић.

Адвокат из Косовске Митровице Дејан А. Васић, акредитовани заступник жртава при Специјализованим већима у Хагу, каже за "Новости" да засад нема јавних података о другим истрагама злочина ОВК, изузев оних који су до сада резултирали оптужењима.

- Овакав вид деловања Тужилаштва је разумљив, превасходно имајући у виду потребу заштите сведока који би се о злочинима изјаснили. Индикативно је да су до сада саслушани многи припадници ОВК, и то упућује да ће вероватно бити нових оптужница у наредном периоду - каже Васић и додаје да би тако могао бити обухваћен и већи број злочина и жртава.

ЈОШ НЕМА "ЖУТЕ КУЋЕ"

ОПТУЖНИЦА против Тачија третира злочине на 34 локације у Клечки, Приштини, Урошевцу, Ораховцу, као и на северу Албаније... Ипак, иако је Специјални суд основан после извештаја Дика Мартије у Савету Европе о трговини органима отетих и убијених, у случају тзв. жуте куће и даље се не зна да ли ће бити оптужница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)