ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЧЕН БО: Упркос корони, до Светог Николе биће завршен пут Чачак-Пожега!

Novosti online

06. 03. 2021. у 10:12 >> 10:26

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЧЕН БО: Упркос корони, до Светог Николе биће завршен пут Чачак-Пожега!

Фото: Принтскрин Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у 9 сати са амбасадорком Кине у Србији Чен Бо.

Састанку у Палати Србија присуствовали поједини министри у влади, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, те заменик градоначелника Горан Весић и други.

Састанак је одржан у Палати Србија, након чега је уследило обраћање медијима.

Вучић је рекао да је на састанку анализирана целокупна сарадња две земље. У претходном периоду су, каже, направљени велики помаци па је у последњих 5 година Србија за 15 пута увећала свој извоз у НР Кину.

- Ово су недовољни бројеви, али је извоз повећан кинеским инвестицијама и огроман је резултат за нас. Наша сарадња заснована је на принципима искреног пријатељства, солидарности, поштовања - каже Вучић.

Председник је изјавио да је синоћ имао посебну част да сачека још 500.000 вакцина на аеродрому и у сфери здравствене сарадње Србија је имала огромну подршку Кине.

У Србију је, иначе, синоћ стигло још пола милиона кинеске вакцине "Синофарм", које је на аеродрому дочекао председник Вучић.

Он је том приликом истакао да од синоћ Србија има 2.620.000 вакцина, а да је уговорено 13.350.000 укупно.

Изразио је захвалност кинеском председнику Си Ђинпингу и кинеском народу, али и позвао све да се вакцинишу.

О ПРИВРЕДИ И ИВЕСТИЦИЈАМА

- Постигли смо договоре за извоз говеђег меса, кукуруза, чекамо дозволе за извоз јабуга. Постоје Кинеске компаније које су заинтересоване за инвестиције. Оно што су наши проблеми по том питању је да имамо високе логистичке трошкове, разговарали смо и са представницима кинеске железнице који желе да помогну - објаснио је председник.

Председник је рекао да је спас из Кине стигла у железару у Смедерево, и више од 5.000 људи има посао у железари. 

Додао је и да се такође добар посао са кинеском компанијом обавља у Бору.

- Очекујемо ускоро и почетак рада праве производње у фабрици Син Ју у Нишу. Ова фабрика запослиће 1.000 људи. Долазе и нови инвеститори, имаћемо много пројеката, а посебно бих желео да вам покажем планове за путну железничку инфраструктуру - каже Вучић.

Foto: Printskrin

 

КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ РАДЕ ВЕЛИКЕ ПРОЈЕКТЕ У СРБИЈИ

- Током касног пролећа крећу радови, око 620 милиона евра је пројекат, спаја се Нови Сад - Рума. Кинеска компанија ће градити и обилазницу око Лознице, Новог Сада, као и обилазница око Крагујевца.

Упркос корони, до 19. децембра ће бити завршен пут Чачак - Пожега. Дакле, за Светог Николу ћемо путовати ауто - путем. То ће значити да ће нам до Златибора требати 2 и 10 минута, уместо досадашњих 4 сата.

На Светог Николу отварамо ауто-пут, па онда идем да славим славу - поручио је председник Србије.

Почели су преговори о изградњи аутопута ка Пожаревцу, одатле ка Голупцу. На овај начин одржаће се Дунавски коридор, и то ће бити важно за становнике источне Србије.

Када је реч о железницама, кинеске компаније раде на орузи Београд-Стара Пазова, а за мање од годину дана до центра Новог Сада стизаће се за 20 минута. У току су разговори и у вези са изградњом брзе пруге Београд-Ниш.

Пројекат канализационе мреже, а председник је представио мапу на којој је исцртано где све до 2025. године треба да буде изграђена канализациона мрежа. Ове године је већ издвојено милијарду евра из буџета, упркос коронавирусу, за изградњу овог пројекта.

Када је реч о изградњи инфраструктуре за управљање комуналним отпадима, Вучић каже да ће окрузи бити снабдевени модерним депонијама.

Компанија "Минт", након успешног пословања у Лозници, отвориће нови погон у Шапцу, најавио је Вучић.

ШТА МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ ВЕЧЕРАС

- Донећемо вечерас одлуку, данас ће разговарати Тужилаштво, они знају шта им је чинити и шта ће бити објављено. Нећемо приказати оно што је најмонструозније, због захтева родитеља, али ће народ видети са којим монструмима смо имали посла - рекао је председник Вучић пред вечерашњу седницу Савета за националну безбедност.

Важно је да пронађено средину, да откријемо довољно, а опет не толико монструозно због захтева родитеља, које разумем,  а не политичких циркузаната.

ЧЕН БО  - ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ

Сарадња између Кине и Србије је фокусирана на две тачке. То је пре свега заједничка борба против пандемије, синоћ је у Србију стигао трећи контигент цепива. Вакцине је дочекао председник Србије, што је још један доказ нашег челичног пријатељства.

Друга тачка наше сарадње је борба за економски раст и опоравак. Велики пројекти се стабилно одвијају. Радови непрекидно напредују. Кинеска компанија је такође, са Србијом потписала и уговор за Београдски метро.

Данас смо разменили мишљење и о сарадњи у области пољопривреде. Надамо се да ће у Кини бити све више квалитетних српских производа на кинеском тржишту.

Уверена сам да ћемо имати више шансе за сарадњу у свим областима - каже амбасадорка Чен Бо.

Фото: Принтскрин

 

ПРЕДСЕДНИК О МЕРАМА - РАЗУМЕМ ЉУДЕ!

- Не могу да осуђујем људе који желе да живе живот. Ко је од нас седео у кући док смо били млади? А ми смо сада омладини рекли не можете нигде, не може да попије пиће. Хајде да се ставимо у њихове ципеле. Само апелујем да се грађани Србије вакцинишу, ускоро ћу се и сам вакцинисати - рекао је председник Србије.

ПРЕДСЕДНИК И ЧЕН БО ОДГОВАРАЛИ НА ПИТАЊА НОВИНАРА

Стално слушам како је висока цена сарадње са Кином. Да ли нам је нешто лоше Кина урадила? Ко нам је помогао по питању смедеревске железаре? Железара и даље ради, а Кинези исплаћују плате нашим радницима. Слушам лупетања сваког дана о Бору. А могли смо да ставимо катанче на врата, да Кинези нису дошли. Шта да кажем Кинезима, да су нас преварили? А где и када се то десило? Да ли нам нешто нису учинили?

Тражио сам вакцине Чен Бо, инсистирао да нам шаљу, они су буквално испунили наше жеље - каже председник Вучић.

Србија је на европском путу, а сарађиваће са Кином још боље и више. Баш ме брига шта ће ко у Европи да каже, већ шта ће да кажу наши грађани, као и пријатељи из Кине.

ЧЕН БО - КИНЕСКА ВАКЦИНА ЈЕ ЈАВНО ДОБРО ЦЕЛОГ СВЕТА

Наше компаније су отворене за сарадњу са било којом државом у свету. Кинеска вакцина је јавно добро целог света - одговорила је Чен Бо,  на питање да ли ускоро очекује сарадњу Европе и Кине по питању вакцина.

МЕЂУСОБНО КОРИСНА САРАДЊА СРБИЈЕ И КИНЕ

- Ми видимо конкретне резултате економске сарадње наших земаља. Уверена сам да ћемо наставити овакву сарадњу - поручила је амбасадорка Кине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Kole

06.03.2021. 17:16

Investicije su budućnost za našu zemlju privlačenjem što većeg broja investitora jačamo našu ekonomiju. Naša zemlja je na dobrom putu i očekujem daćemo za ovo kratko vreme postići još veći uspeh nego što smo sada postigli. Smatram da politiku koja naša zemlja vodi je politika mira i stabilnosti to je veliki plus za nas i to govori mnogo o našoj zemlji.

Ivana

06.03.2021. 19:09

Kineske investicije zaista će pomoći u otvaranju novih radnih mesta, Srbiji je zaista sve potrebno jer se ništa ulagalo u Srbiju, više od 30 godina, ništa se radilo na ekonomskom oporavku. Aleksandar Vučić je najbolji predsednik u istoriji Srbije. Kina i Srbija zajedno treba da sarađuju.